Τον πάπα Φραγκίσκο ανέδειξε το περιοδικό ΤΙΜΕ ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2013, επειδή άλλαξε «τον τόνο, την αντίληψη και την προσέγγιση» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια του περιοδικού Νάνσι Γκιμπς στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Επειδή έβγαλε την παποσύνη από το ανάκτορό της για να την φέρει στο δρόμο, επειδή έσπρωξε τη μεγαλύτερη Εκκλησία του κόσμου να αντιμετωπίσει τις πιο βαθειές ανάγκες της, και επειδή αποκατέστησε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κρίση και τη συμπόνοια, ο πάπας Φραγκίσκος είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2013 του Time», σημείωσε η Γκιμπς.

«Σπάνια ένας νέος πρωταγωνιστής της παγκόσμιας σκηνής προκαλεί τόσο γρήγορα τόση προσοχή, τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των πιο ηλικιωμένων, μεταξύ των πιστών και των σκεπτικιστών, όσο ο πάπας Φραγκίσκος», ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και ανήλθε το Μάρτιο στο κορυφαίο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Μέσα σε εννέα μήνες, κατάφερε να πάρει κεντρική θέση σε ουσιαστικές συζητήσεις της εποχής μας: για τον πλούτο και τη φτώχεια, την ισοδικία και τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τον εκσυγχρονισμό, την παγκοσμιοποίηση, το ρόλο της γυναίκας, τη φύση του γάμου, τους πειρασμούς της εξουσίας», απαρίθμησε η Γκιμπς.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού ιερέας Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε πως ο ποντίφικας «δεν επιδιώκει τη φήμη», αλλά «είναι ασφαλώς ευτυχής», αν το βραβείο αυτό βοηθάει να διαδοθεί το μήνυμα του Θεού.

«Είναι μια θετική ένδειξη το γεγονός ότι ένα από τα πιο έγκυρα βραβεία των διεθνών μέσων ενημέρωσης δόθηκε σε κάποιον που ανακοινώνει στον κόσμο πνευματικές, θρησκευτικές και ηθικές αξίες και μιλάει με σθένος υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Λομπάρντι.

Στη δεύτερη θέση ήρθε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος προέβη σε αποκαλύψεις για τις πρακτικές παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα καταφύγει στη Ρωσία. 

Το 2012, το περιοδικό ΤΙΜΕ είχε επιλέξει ως πρόσωπο της χρονιάς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που είχε επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο.

Οι δέκα φετινοί υποψήφιοι του TIME (με αλφαβητική σειρά) ήταν οι εξής:

1. Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόεδρος της Συρίας

2. Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon

3. Τεντ Κρουζ, Γερουσιαστής του Τέξας

4. Μάιλι Σάιρους, τραγουδίστρια

5. Πάπας Φραγκίσκος, ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

6. Μπαράκ Ομπάμα, πρόεδρος των ΗΠΑ

7. Χασάν Ρουχανί, πρόεδρος του Ιράν

8. Κάθλιν Σεμπέλιους, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ

9. Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA

10. Έντιθ Ουίντσορ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων