Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι δυνατό να διασωθεί το «ευρωπαϊκό μέλλον» της Ουκρανίας και ότι ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κίεβο.

Έπειτα από μια συνάντηση με τον Γιανουκόβιτς, η Νούλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι πιστεύουμε πως υπάρχει τρόπος η Ουκρανία να εξέλθει (από το αδιέξοδο) και πως είναι ακόμη δυνατό να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Θέλουμε να δούμε τον πρόεδρο να ηγείται της προσπάθειας αυτής, η οποία θα απαιτήσει τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας».

Η Νούλαντ σημείωσε ότι είχε μια «σκληρή αλλά ρεαλιστική συζήτηση» με τον Γιανουκόβιτς που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, ενώ του διαμήνυσε ότι όσα συνέβησαν χθες Τρίτη βράδυ στο Κίεβο ήταν «εντελώς απαράδεκτα» σε ένα δημοκρατικό κράτος.
«Ξεκαθάρισα με τον πιο άμεσο τρόπο ότι όσα συνέβησαν χθες βράδυ (…) είναι απολύτως απαράδεκτα για μια ευρωπαϊκή χώρα και για μια δημοκρατική χώρα», υπογράμμισε η αμερικανίδα υφυπουργός.