Εξανεμίζονται οι ελπίδες για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά την απόρριψη από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου του προσχεδίου συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν για έναρξη των διαπραγματεύσεων, το οποίο είχε υποβάλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Για την απόρριψη της πρότασης ενημέρωσε τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ.

Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε αλλαγές στο προσχέδιο, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Έγκυρη ελληνοκυπριακή πηγή ανέφερε, ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έχουν οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τη διαβούλευση για τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Η ίδια πηγή ανέφερε, πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επανεκτιμήσει τα νέα δεδομένα και θα αποφασίσει για τους περαιτέρω χειρισμούς, μόλις επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο κ. Αναστασιάδης.

Πάντως, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν διακόπτει την προσπάθεια, αλλά, όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, θεωρεί, ότι έφθασε στα όρια των υποχωρήσεών της και ότι «από τη στιγμή που δεν παίρνει τα πιο θεμελιώδη πράγματα που πρέπει να υπάρχουν για να μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, δεν μπορεί ούτε να γίνει συνάντηση των ηγετών, ούτε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, διότι θα οδηγηθούν από την αρχή σε αδιέξοδο».