Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν σήμερα την τροποποίηση του ποινικού κώδικα της Ρουμανίας προκειμένου να δοθεί ασυλία στους βουλευτές που διαπράττουν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό το Βουκουρέστι έκανε «βήματα προς τα πίσω».

«Οι τροποποιήσεις που υιοθετήθηκαν χθες από τη Βουλή συνιστούν ένα βήμα προς τα πίσω για τη Ρουμανία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Βουκουρέστι. «Είναι αποθαρρυντικό που οι αλλαγές αυτές εγκρίθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς συζήτηση και χωρίς να επιτραπεί στους εκπροσώπους των δικαστικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών να εκφραστούν για το θέμα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Βουλή ψήφισε αιφνιδιαστικά τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της χώρας, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν εξισώνονται πλέον με τους δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός που, σύμφωνα με την Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς (DNA) σημαίνει ότι «δεν θα διώκονται πλέον για αδικήματα διαφθοράς (...) που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

«Μία βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο», υπογραμμίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «αυτή η ενέργεια του κοινοβουλίου συνιστά μια απομάκρυνση από τις αρχές της διαφάνειας και του κράτους δικαίου και ένα αποθαρρυντικό σημάδι για τους επενδυτές».