Με νέες επιθέσεις εναντίον της μεγαλύτερης βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου και νέες βομβιστικές επιθέσεις με στόχο τις προγραμματισμένες ενόψει των βουλευτικών εκλογών συγκεντρώσεις απειλεί η κυριότερη ένοπλη οργάνωση της Νιγηρίας, MEND, με ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το email το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Νίγηρα (MEND) οργάνωση που ευθύνεται για σειρά επιθέσεων κατά πετρελαϊκών στόχων μέχρι τη συμφωνία για αμνηστία το 2009, θα ξεκινήσει και πάλι τις επιθέσεις στο Δέλτα του Νίγηρα, στην πρωτεύουσα Αμπούζα και στο Λάγος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές ψευδείς προειδοποιήσεις που υποστηρίζουν ότι προέρχονται από το MEND έχουν σταλεί στο παρελθόν και η οργάνωση έχει πολλές φορές αλλάξει την ηλεκτρονική της διεύθυνση.

Δεν έχουν σημειωθεί μεγάλου μεγέθους επιθέσεις σε πετρελαϊκούς στόχους μετά την αμνηστία και δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα του τελευταίου email, που εστάλη από διεύθυνση η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις κοντά στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Αμπούζα καθώς και επιθέσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ειδικοί του τομέα ασφαλείας συνιστούν επαγρύπνηση.

"Το MEND συμβουλεύει το κοινό με τον σαφέστερο τρόπο να μείνει μακριά από πολιτικές συγκεντρώσεις κάθε είδους", αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από τον Τζόμο Γκμπόμο, το ψευδώνυμο που έχει στο παρελθόν χρησιμοποιήσει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Το MEND ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων κοντά στον τόπο διεξαγωγής της παρέλασης για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, στην Αμπούζα, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και η οποία σήμανε την πρώτη επίθεση της οργάνωσης σε τέτοιου είδους διοργάνωση.

Εις βάρος του φερόμενου ως εγκεφάλου του MEND, Χένρι Όκα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία και τρομοκρατία, αλλά ο ίδιος δηλώνει αθώος. Παραμένει, πάντως, υπό κράτηση.

Άλλοι ύποπτοι για συμμετοχή στην ηγεσία της οργάνωσης έχουν συλληφθεί στη Νιγηρία.