Διήμερη επίσκεψη στη Βραζιλία, με στόχο την ενίσχυση των στενών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, πραγματοποιεί ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Συνοδευόμενος από γάλλους επιχειρηματίες, ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί σήμερα στη Μπραζίλια με την πρόεδρο Ντίλαμ Ρούσεφ και το απόγευμα με τον προκάτοχό της Λούλα.

Την Παρασκευή ο γάλλος πρόεδρος θα έχει συνάντηση στο Σάο Πάολο με την ένωση βιομηχάνων της Βραζιλίας πριν από την επίσκεψή του Γαλλική Γουιάνα.

Η επίσκεψη έρχεται ένα χρόνο μετά από εκείνη της Ντίλμα Ρούσεφ στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2012.

Στόχος του Ολάντ είναι να «ενισχύσει τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση» σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων όπου επίσης καλωσορίζεται η «ανοδική τάση» του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Γαλλία είναι ένας από τους κύριους εταίρους στη Βραζιλία. Με πολύ λίγες χώρες είμαστε σε αυτό το επίπεδο συνεργασίας», δήλωσε  αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Βραζιλίας.

Η Γαλλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ξένη επενδυτική δύναμη στη Βραζιλία, όπου δραστηριοποιούνται 500 έως 600 γαλλικές εταιρείες.

Μεταξύ των συμβάσεων που αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας Ολάντ στη Βραζιλία, είναι και αυτή που αφορά στην ενεργοποίηση της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total στο τεράστιο υπεράκτιο τομέα πετρελαίου Λίμπρα. Επίσης θα υπάρξει συμφωνία για την παροχή δορυφορικών τηλεπικοινωνιών για μη στρατιωτική χρήση αλλά και στρατιωτικών από την Arianespace και την Thales ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.