Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλοφίλων λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό των πρώτων gay γάμων στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Καμπέρα.

«Ο νόμος για το γάμο δεν ισχύει όσον αφορά την τέλεση ή την αναγνώριση της ένωσης ζευγαριών του ιδίου φύλου», αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία ελήφθη ομόφωνα.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι καθοριστικής σημασίας καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία και όχι από τις επί μέρους νομοθεσίες στις έξι πολιτείες κα στις δυο μείζονες επικράτειες.

Μετά την έγκριση του γάμου των ομοφυλοφίλων τον Οκτώβριο από το νομοθετικό σώμα της επικρατείας της Καμπέρα, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ μόνο σε αυτήν την πολιτεία από το περασμένο Σάββατο και πολλά ζευγάρια έσπευσαν να «σφραγίσουν» την ένωσή τους από τα μεσάνυχτα της ημέρας εκείνης. Η συμβίωση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπεται στις περισσότερες πολιτείες της Αυστραλίας, αλλά ο γάμος εξακολουθεί να καθορίζεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, από την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.