Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από το Μαυροβούνιο στοιχεία για τις αμβλώσεις, επειδή αρμόδιες παγκόσμιες οργανώσεις υποπτεύονται ότι η μεγάλη ανισορροπία στον αριθμό γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών στη συγκεκριμένη χώρα οφείλεται σε επιλεκτική άμβλωση θηλυκών εμβρύων.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στο Μαυροβούνιο γεννιούνται 100 κορίτσια προς 110 αγόρια, ενώ ο φυσιολογικός μέσος όρος είναι 102 προς 104.

Διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι σε χώρες της Ασίας, αλλά και σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων γίνεται κατάχρηση των σύγχρονων ιατρικών μεθόδων προσδιορισμού του φύλου του εμβρύου και επιλεκτική άμβλωση των θηλυκών εμβρύων.

Ο βοηθός υπουργός Υγείας, του Μαυροβουνίου, Μενσούντ Γρμποβιτς δήλωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε στοιχεία από τη χώρα λόγω της ανισορροπίας στις γεννήσεις κοριτσιών και αγοριών.

«Για την ακρίβεια, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε πληροφορίες από το Μαυροβούνιο για τον προγεννητική επιλογή φύλου, επειδή οι έρευνες του Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό έδειξαν ότι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται προγεννητική επιλογή φύλου προς όφελος του ανδρικού πληθυσμού. Σύμφωνα με την έρευνα, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανισορροπία μεταξύ αγοριών και κοριτσιών» ανέφερε ο κ. Γκρμποβιτς στο «Radio Free Europe».

Ο βοηθός υπουργός Υγείας του Μαυροβουνίου είπε ακόμη το Συμβούλιο Ασφάλειας ζήτησε από τη χώρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.