Οι εορτασμοί για τα 30 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αργεντινή σημαδεύτηκαν, την Τετάρτη, από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αφορμή το κύμα λεηλασιών σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως δε στις βόρειες επαρχίες της.

Οι διαδηλωτές καλούσαν τις αρχές να επέμβουν και να θέσουν τέλος στο κλίμα ανομίας και γενίκευσης των πρακτικών ληστείας το οποίο σάρωσε τη λατινοαμερικανική χώρα τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο απολογισμός των βιαιοτήτων, οι οποίες ξέσπασαν ως συνέπεια της απεργίας των αστυνομικών, φθάνει στους περίπου 100 τραυματίες και σε πολλές δεκάδες συλληφθέντες.

Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε από την Κόρδοβα όπου ταραχές είχαν ξεσπάσει την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, επεκτάθηκε σε πόλεις των επαρχιών Έντρε Ρίος και Μπουένος Άιρες.

Το κίνημα διαμαρτυρίας των αστυνομικών περίπου 10 επαρχιών, οι οποίοι διεκδικούν υψηλότερους μισθούς, δεν αφορά την ομοσπονδιακή αστυνομία.

Οι πράξεις λεηλασίας είναι κάτι που επανέρχεται στην Αργεντινή μετά το τέλος της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Ενρίκε Ζουλέτα Πουσέιρο, αποτελούν αργεντινική ιδιαιτερότητα, έκφραση της κοινωνικής έντασης σε μια χώρα την οποία ροκανίζει ο πληθωρισμός.

Στα τέλη του 2001, είχε σημειωθεί κοινωνική έκρηξη μεγάλης βίας, ενώ η χώρα βυθιζόταν σε σοβαρή οικονομική κρίση και χρεοκοπία.

Το 2012, επίσης, λεηλασίες σούπερ μάρκετ είχαν σημειωθεί σε πολλές πόλεις της Αργεντινής.