Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας Βαλέριου Ζγκονέα κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου ότι σκόπιμα παραπληροφορεί για τις συνέπειες των τροποποιήσεων στον ποινικό κώδικα που υιοθέτησε η Βουλή την Τρίτη, ώστε να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την κοινοβουλευτική έρευνα σχετικά με τις κτηματικές επιχειρήσεις της οικογένειας του.

«Ο Τραϊάν Μπασέσκου είναι εξοργισμένος, επειδή η Βουλή ψήφισε υπέρ της σύστασης επιτροπής που θα διερευνήσει την αγορά γης από την κόρη του. Και τώρα λέει ψέματα και παραπληροφορεί σε σχέση με τις συνέπειες των τροποποιήσεων του ποινικού κώδικα. Ο πρόεδρος συντονίζει μια πραγματική εκστρατεία παραπληροφόρησης, μια εκστρατεία που βλάπτει τη Ρουμανία, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το περασμένο καλοκαίρι« ανέφερε ο κ. Ζγκονέα σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύει το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

«Ενώ ο αρχηγός του κράτους έχει τα θεσμικά μέσα για να εκφράσει τη στάση του σχετικά με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, έχει αντ' αυτού επιλέξει να διεξάγει εκστρατεία ψεμάτων και παραπληροφόρησης και φαντάζεται πραξικόπημα εκεί όπου δεν υπάρχει» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τονίζοντας ότι με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα τηρούνται πλήρως οι αρχές του κράτους δικαίου, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι αλλαγές είναι σε συμφωνία με τις διατάξεις του Συντάγματος και με τη νομολογία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία κάνει διάκριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και νομοθετών.

Οι τροποποιήσεις δεν επηρεάζουν τη δραστηριότητα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς ή της Εθνικής Υπηρεσίας Ακεραιότητας, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους που δεν έχουν τροποποιηθεί, είπε ο κ. Ζγκονέα.

Μπορούν να διεξάγονται έρευνες σε βάρος βουλευτών για διαφθορά και για σύγκρουση συμφερόντων, τόνισε.

«Θα εξηγήσουμε όλα τα ζητήματα στην κοινή γνώμη, σε όλα τα ενδιαφερόμενα θεσμικά όργανα και στους Ευρωπαίους εταίρους μας και θα τους πούμε ότι ο Τραϊάν Μπασέσκου ψεύδεται και παραπληροφορεί, προκειμένου να καλύψει τις δικές του επιχειρήσεις» υποστήριξε ο κ. Ζγκονέα.