Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ο πρώην γάλλος υπουργός Εξωτερικών, επέκρινε σήμερα την «απουσία της Ευρώπης» από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά, κατηγορώντας τους ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι «σκανδαλωδώς δειλοί και σκανδαλωδώς λίγο ευρωπαίοι».

«Είμαι υπερήφανος που η χώρα μας δημιούργησε προκεχωρημένα φυλάκια για να εμποδίσει μια σφαγή. Αυτή θα άρχιζε όπως στη Ρουάντα, αν δεν επεμβαίναμε, ας το θυμόμαστε αυτό», δήλωσε ο Κουσνέρ κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στα δίκτυα LCI και Radio Classique.

«Ένα πράγμα με ενοχλεί πολύ, είναι η απουσία της Ευρώπης. Σε τι ωφελεί η Ευρώπη, αν δεν είναι παρούσα;», δήλωσε ο Κουσνέρ, για τον οποίο οι ηγέτες των άλλων κρατών της ΕΕ «δεν έχουν καμιά διάθεση να επέμβουν. Είναι σκανδαλωδώς δειλοί και σκανδαλωδώς λίγο ευρωπαίοι».

«Είναι αλήθεια ότι δεν είμαστε πολύ πολυάριθμοι. 1.600 άνδρες, αυτοί δεν είναι και πολλοί, θεωρώ ότι θα έπρεπε να τους ενισχύσουμε. Τι θα κάνει η Ευρώπη; Θα βοηθήσει; Πρόκειται για ένα μείζον πολιτικό διακύβευμα», πρόσθεσε ο πρώην ΥΠΕΞ του Νικολά Σαρκοζί.
Ο γαλλικός στρατός, με 1.600 στρατιώτες, επενέβη επίσημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να συνδράμει την Διεθνή Δύναμη Υποστήριξης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (Misca).

Οι 3.000 άνδρες της Misca προέρχονται από χώρες της περιφέρειας, έχουν ανεπαρκή εκπαίδευση και δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την διάπραξη σφαγών. Η Αφρικανική Ένωση έχει ανακοινώσει ότι τα στρατεύματα που συνεισφέρει στην δύναμη αυτή θα αυξηθούν στους 6.000 άνδρες, αλλά δεν έχει καθοριστεί κάποια χρονική προθεσμία γι' αυτό.