Δυνάμεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έφτασαν στο Μπαχρέιν για να μετάσχουν στη διατήρηση της τάξης και να προστατεύσουν στρατηγικές εγκαταστάσεις, ύστερα από τον αποκλεισμό δρόμων από διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 1.000 σαουδάραβες στρατιώτες που ανήκουν στην κοινή στρατιωτική δύναμη των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έφθασαν στο Μπαχρέιν, το οποίο πλήττεται από ταραχές, ανακοίνωσε σήμερα σαουδάραβας αξιωματούχος.

"Η δύναμη έφθασε στο Μπαχρέιν το βράδυ της Κυριακής", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου και κατοχή", υπογραμμίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν, μεταξύ τους το ισχυρό σιιτικό Wefaq.

Παράλληλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, κυρίως το σιιτικό Wefaq ανακοίνωσαν ότι συναντήθηκαν με τον πρίγκιπα διάδοχο για να συζητήσουν ένα μηχανισμό για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου προκειμένου να τερματιστεί η κρίση.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν αλ Χαλίφα διαβεβαίωσε χθες Κυριακή ότι στο διάλογο θα εξεταστούν βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων η παροχή περισσότερων εξουσιών στο κοινοβούλιο, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι εκλογικές περιφέρειες.

Διαδηλωτές μπλόκαραν την Κυριακή το οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας, Μανάμα, πριν διαλυθούν ύστερα από παρέμβαση της αστυνομίας. Ωστόσο το βράδυ άλλοι διαδηλωτές απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην επιχειρηματική αυτή συνοικία.

Έντονες φήμες για μια επέμβαση στις 17 Φεβρουαρίου της σαουδαραβικής εθνοφρουράς σε επιχείρηση καταστολής κινητοποίησης κατά την οποία διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Μαργαριταριού, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Το Μπαχρέιν συνδέεται με το σαουδαραβικό έδαφος μέσω μιας γέφυρας.

Το βασίλειο του Μπαχρέιν έχει συνάψει πολλές συμφωνίες σε θέματα ασφάλειας με τους εταίρους του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου στο οποίο επίσης μετέχουν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ.

Οι χώρες αυτές έχουν κοινή δύναμη που ονομάζεται "Ασπίδα της χερσονήσου".

Το Συμβούλιο αποφάσισε στις 10 Μαρτίου να ιδρύσει ένα αναπτυξιακό ταμείο 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει το Μπαχρέιν και το Ομάν που μαστίζονται από ταραχές.

Το Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει "με αποφασιστικότητα" κάθε απειλή εναντίον της ασφάλειας κάθε μέλους του και έχει απορρίψει "κάθε απόπειρα ξένης επέμβασης".

Στο Μπαχρέιν, οι ακτιβιστές ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και συνταγματική μοναρχία. Ορισμένοι δεν διστάζουν να ζητούν την απομάκρυνση της σουνιτικής δυναστείας των Αλ Χαλίφα που κυβερνά τη χώρα αυτή, της οποίας ο τοπικός πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του σιίτες στο θρήσκευμα.