Η συριακή αντιπολίτευση που στηρίζεται από τη Δύση υποστήριξε σήμερα ότι το στρατιωτικό σκέλος της, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, κάλεσε τους ισλαμιστές μαχητές του αντίπαλου Ισλαμικού Μετώπου να φροντίσουν για την ασφάλεια των αποθηκών όπλων στα σύνορα με την Τουρκία, μετά την επίθεση που δέχτηκαν από τους μαχητές της Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία διέκοψαν την παροχή μη θανατηφόρας βοήθειας στη βόρεια Συρία μετά τις πληροφορίες ότι οι άνδρες του Ισλαμικού Μετώπου είχαν καταλάβει τα κτίρια που ανήκουν στο Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο στο Μπαμπ αλ Χάουα. 

Όμως ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SMC) της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ζήτησε από το Ισλαμικό Μέτωπο —έναν συνασπισμό έξι μεγάλων οργανώσεων— να υπερασπιστούν την περιοχή από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

"Οι αποθήκες κατελήφθησαν από το ΙΚΙΛ (...). Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ο στρατηγός Σαλίμ Ιντρίς ζήτησε από το Ισλαμικό Μέτωπο να τις προστατεύσει", είπε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Χάλεντ Σάλεχ από την Κωνσταντινούπολη. "Το Ισλαμικό Μέτωπο ήρθε και κατάφερε να απωθήσει το ΙΚΙΛ. Τώρα περιμένουν την ομάδα του στρατηγού Ιντρίς να πάει και να θέσει τις αποθήκες υπό τον έλεγχό της", πρόσθεσε.

Ένα στέλεχος του Συνασπισμού είπε ότι αφού κατέλαβαν τις δύο αποθήκες οι άνδρες του Ισλαμικού Μετώπου έκαναν απογραφή και παρέδωσαν στον στρατηγό Ιντρίς έναν κατάλογο με το περιεχόμενό τους. Η μία ήταν άδεια ενώ η άλλη περιείχε πυρομαχικά και διάφορα άλλα εφόδια. Ο Άμπου Τάλχα, εκ των ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Μετώπου, επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές του ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του SMC για βοήθεια σημειώνοντας ότι "η έκκληση ήρθε κάπως αργά".

Η αδυναμία του Συνασπισμού να ελέγξει τις αποθήκες χωρίς τη βοήθεια των ισλαμιστών εξέθεσε τις στρατιωτικές αδυναμίες του. Ο στρατηγός Ιντρίς, που πληροφορίες του Τύπου τον έφεραν να έχει διαφύγει από τη χώρα και να έχει καταφύγει στο Κατάρ, βρισκόταν σήμερα στο Ρεϊχανλί της νοτιοανατολικής Τουρκίας για να συναντηθεί με τους ηγέτες της ταξιαρχίας του Ισλαμικού Μετώπου. 

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του Συνασπισμού οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί και πάλι ο έλεγχος των αποθηκών στον Ιντρίς εφόσον θα έχει αρκετούς άνδρες για να τις προστατεύσει.

Σε ανακοίνωσή του ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, του οποίου ηγείται ο Ιντρίς, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο στρατηγός εγκατέλειψε τη Συρία, όπως έγραψε την Τετάρτη η Wall Street Journal επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους.

"Δηλώνουμε σε όλους ότι ο στρατηγός βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες στα τουρκοσυριακά σύνορα, εκτελεί τα στρατιωτικά καθήκοντά του και συναντιέται με διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισλαμικού Μετώπου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΣΣ, Λουάι αλ Μόκνταντ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γερμανικό Πρακτορείο. "Απαιτούμε να ζητήσει αμέσως συγγνώμη η Wall Street Journal επειδή δημοσίευσε μια αβάσιμη είδηση χωρίς να την ελέγξει", πρόσθεσε.