Εγκρίθηκε από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ο προϋπολογισμός για το 2014 και το 2015 που, αν επικυρωθεί από τη Γερουσία, θα απομακρύνει το φάσμα των επαναλαμβανόμενων κρίσεων των τριών τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.

Οι βουλευτές, οι οποίοι συνεδρίαζαν για τελευταία φορά φέτος, υιοθέτησαν επίσης το μεγάλο ετήσιο νόμο για την Άμυνα, ο οποίος χαλαρώνει τους περιορισμούς στη μεταφορά στο εξωτερικό κρατουμένων του Γκουαντάναμο και μεταρρυθμίζει το χειρισμό υποθέσεων βιασμού στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων.

Η Γερουσία θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίασή της για φέτος την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (332 ψήφοι έναντι 94) τον προϋπολογισμό, τον οποίο διαπραγματευόταν επί εβδομάδες μετά την παράλυση της ομοσπονδιακής διοίκησης τον Οκτώβριο.

Τότε, το Κογκρέσο είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία αυτή την εβδομάδα για να συμφωνήσει σε ένα προϋπολογισμό μέχρι τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να υιοθετήσει τους οριστικούς νόμους για τα δημόσια οικονομικά. Το χρονοδιάγραμμα αυτό φαίνεται μέχρι τώρα ότι θα τηρηθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστηρίζει το συμβιβασμό, παρόλο που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ατελής και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη χθεσινή ψηφοφορία.

«Σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα και δείχνει πως η Ουάσινκτον μπορεί και οφείλει να σταματήσει αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης δια της κρίσης και πως τα δύο στρατόπεδα μπορούν να δουλέψουν μαζί για να καταφέρουν πράγματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Πάει καιρός που προσπαθούμε να στραγγαλίσουμε οι μεν τους δε», οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν έκαστος το ένα ήμισυ του Κογκρέσου, εξήγησε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Πολ Ράιαν. «Θα πρέπει να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά μέχρι τότε, ας προσπαθήσουμε να πράξουμε με τρόπο ώστε αυτή η εξουσία, αν και διχασμένη, να λειτουργεί».