Η ομάδα των ιρανών εμπειρογνωμόνων διέκοψε χθες, Πέμπτη, τις διαπραγματεύσεις της για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με τους εμπειρογνώμονες της ομάδας 5+1, οι οποίες είχαν αρχίσει τη Δευτέρα στη Βιέννη, και σύντομα οι δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΕ.

"Δεδομένης της πολυπλοκότητας των τεχνικών ζητημάτων που συζητήθηκαν, έγινε σαφές ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά", δήλωσε ο Μάικλ Μαν, ο εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Ο ίδιος είπε ότι θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις και σύντομα θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

Η ομάδα των ιρανών διαπραγματευτών διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων της 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) για να έχει διαβουλεύσεις με την Τεχεράνη, δήλωσε ένας ιρανός διαπραγματευτής, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους αυτής της απόφασης, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι πρόσθεσαν στη μαύρη λίστα τις περίπου δέκα επιχειρήσεις και τα πρόσωπα που θεωρούν ύποπτα ότι παρακάμπτουν το πρόγραμμα διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Η συμφωνία της Γενεύης που συνήφθη ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν σε μια περίοδο έξι μηνών στη διάρκεια της οποίας το Ιράν αποδέχθηκε να παγώσει την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός του.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ιρανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει να μην υιοθετηθούν νέες κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα έβλαπταν τη συμφωνία της Γενεύης.