Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έφθασε σήμερα στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία για τη Λιβύη. "Όχι" Ερντογάν σε στρατιωτική επέμβαση.

Η Χίλαρι Κλίντον θα συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8 που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ και αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα. Θα γίνει επίσης δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας πριν ο Νικολά Σαρκοζί συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 8, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε χθες την επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών ώστε η διεθνής κοινότητα να ανταποκριθεί στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, ώστε να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της πολεμικής αεροπορίας από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι.

"Με στόχο την κάλυψη των στόχων της, η Γαλλία θα επιταχύνει τις προσεχείς ώρες, τις προσπάθειές της, σε συντονισμό με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Εθνικό Λιβυκό Μεταβατικό Συμβούλιο, που αντιπροσωπεύει την ένοπλη αντιπολίτευση στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι ως μόνου "νόμιμου εκπροσώπου" του λιβυκού λαού.

Παρά τις πιέσεις του Νικολά Σαρκοζί , η Ευρωπαϊκή Ένωση περιορίσθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες να χαρακτηρίσει το Συμβούλιο ως "πολιτικά νομιμοποιημένο συνομιλητή".

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει επίσης συνομιλία με τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου, κατά την παραμονή της στο Παρίσι. Η κατάσταση στην Ιαπωνία και οι συνέπειες του σεισμού στον πυρηνικό τομέα θα συζητηθούν επίσης από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία).

Η Χίλαρι Κλίντον θα αναχωρήσει αύριο για επισκέψεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι θα ήταν "εφιάλτης για τον λιβυκό λαό" εάν ο ηγέτης τους Μουάμαρ Καντάφι κατόρθωνε να συντρίψει την εξέγερση και να παραμείνει στην εξουσία.

"Εάν ο Καντάφι κατορθώσει να κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τότε θα πρόκειται για έναν μακρύ εφιάλτη για τον λιβυκό λαό και αυτό θα καθιστούσε τη Λιβύη, χώρα -παρία για το προσεχές διάστημα", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους λίβυους εξεγερμένους και χρειάζεται να αναλάβουν σύντομα δράση για να εμποδίσουν τις δυνάμεις τους Καντάφι να συντρίψουν την εξέγερση, ανέφερε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Μία νατοϊκή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη δεν θα ήταν εποικοδομητική και θα ήταν γεμάτη κινδύνους , δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Έχουμε διαπιστώσει από άλλα παραδείγματα ότι οι ξένες επεμβάσεις, κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το πρόβλημα", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

"Κατά συνέπεια, θεωρούμε μία νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση σε άλλη χώρα ως εξαιρετικά αντιπαραγωγική και, ακόμη περισσότερο, εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι αυτή θα είχε ακόμη πιο επικίνδυνα αποτελέσματα", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, ζητεί περισσότερες πληροφορίες για την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου περί επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης και θα εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν οι αραβικές χώρες να εφαρμοσθεί", δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον ολλανδό ομόλογό του.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόσθεσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έκανε λόγο για μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού , η οποία θα επιβληθεί "με ορισμένους περιορισμούς, κυρίως με πλήρη σεβασμό της λιβυκής κυριαρχίας και χωρίς τη χρήση όπλων για την εξουδετέρωση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας".

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία "θα μελετήσει προσεκτικά" οποιαδήποτε πρόταση κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και επεσήμανε ότι μία ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

TAGS