Αισθητά ελλειμματικός παραμένει ο προϋπολογισμός του 2014 και το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 113%, παρά τη μείωση των δαπανών κατά 10%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη.

Η δημοσιονομική προσαρμογή, εκ των πραγμάτων, θα είναι σταδιακή, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της κυπριακής Βουλής, η οποία θα συζητήσει και θα ψηφίσει επί του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα.

«Εφαρμόζουμε, ένα δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα. Έχουμε διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις και είχαμε πρόσφατα την πρώτη, εδώ και τρία χρόνια, αναβάθμιση από οίκο αξιολόγησης», τόνισε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στη δύσκολη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, είπε ότι αυτά διαχρονικά ακολουθούσαν μια πορεία προβληματική. Οι δημόσιες δαπάνες, πρόσθεσε, αυξάνονταν με ρυθμό μεγαλύτερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ενώ το σκέλος του δημόσιου μισθολογίου αυξανόταν με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό. «Τώρα βεβαίως η τάση έχει αντιστραφεί. Ακολουθούμε αυστηρή πολιτική μηδενικών προσλήψεων και κατά την φετινή χρονιά θα έχουμε μείωση κατά 1.500 άτομα σε σχέση με πέρυσι», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης, το δημόσιο χρέος ήταν στα 8,4 δισ. ευρώ το 2008, ενώ στο τέλος του 2012 ανέβηκε στα 15,4 δισ. ευρώ. Μια αύξηση 7 δισ. μέσα σε μια περίοδο τεσσάρων μόλις ετών κατά την οποία το ΑΕΠ, σε πραγματικούς αριθμούς, αυξήθηκε οριακά και μόνο, παρατήρησε ο υπουργός.

«Χωρίς να δικαιολογώ την απόφαση του Eurogroup, πρέπει να πω το εξής: εάν η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή επιβαρύνοντας το δημόσιο, το χρέος ως ποσοστό θα έφτανε στο 160% του ΑΕΠ, θα έπρεπε ο φορολογούμενος να αποπληρώσει άλλα 7,5 δισ. και θα έπρεπε ο προϋπολογισμός του 2014 να προβλέψει άλλα 200 εκατομμύρια για τόκους. Ποσά ασφαλώς που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.