Ο Άμπντουλ Καντέρ Μολά, ο οποίος απαγχονίστηκε χθες, κηδεύτηκε σήμερα υπό την επίβλεψη των αρχών του Μπανγκλαντές στη γενέτειρά του, όπως δήλωσαν μέλη της οικογένειας του ηγετικού αυτού στελέχους του Τζαμαάτ ε Ισλαμί (Ισλαμικού Κόμματος), που είχε καταδικαστεί για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Η σορός του Μολά, αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Ισλαμικού Κόμματος, μεταφέρθηκε οδικώς στην περιοχή Φαριντπούρ, περίπου 145 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της χώρας, μετά την εκτέλεσή του στην Ντάκα αργά το βράδυ της Πέμπτης. 

Ο Μολά είχε καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου τα οποία είχαν διαπραχθεί κατά την διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας του Μπανγκλαντές (1971) από το Πακιστάν.

Ο Μολά ετάφη πλάι στον τάφο των γονέων του, όπως είχε ζητήσει, έπειτα από μια επιμνημόσυνη δέηση στην οποία έλαβαν μέρος κυρίως υποστηρικτές του Ισλαμικού Κόμματος, όπως δήλωσε ο μικρότερος αδελφός του, Μαϊνουντίν Μολά.

Η απόφαση να απαγχονιστεί ο Μολά, κορυφαίο στέλεχος του Ισλαμικού Κόμματος, που αποτελεί μια από τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, προκάλεσε οργή στα μέλη και τους υποστηρικτές του, ενώ καταδικάστηκε τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο πολλοί αντίπαλοι του κόμματος πανηγύρισαν την πρώτη θανάτωση ενός καταδικασθέντος για εγκλήματα πολέμου στο Μπανγκλαντές –το πρώην Ανατολικό Πακιστάν–, η οποία έλαβε χώρα χθες Πέμπτη στην Κεντρική Φυλακή της πρωτεύουσας.

«Είναι ένα σπουδαίο δώρο για εμένα προσωπικά, και (είναι μια απόφαση) συνεπής προς το πνεύμα του πολέμου της απελευθέρωσής μας», δήλωσε η Σελίνα Χοσάιν, μια συγγραφέας η οικογένεια της οποίας είχε βασανιστεί κατά την διάρκεια της σύρραξης. «Είναι επίσης μια συμβολική χειρονομία τιμής στις ψυχές των τριών εκατομμυρίων μαρτύρων» του πολέμου, πρόσθεσε η ίδια.

Ο Μολά, ο οποίος είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «ο Χασάπης του Μιρπούρ» για τη συμμετοχή του σε εκατοντάδες δολοφονίες πριν από 42 χρόνια, κηδεύτηκε νωρίς το πρωί.