«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η Σερβία τον Ιανουάριο θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Συμπέρασμα του Συμβουλίου της ΕΕ είναι τον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν εκπληρώσουμε τους όρους. Είμαι σίγουρος ότι εκπληρώσαμε όλους τους όρους. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς σε χθεσινές δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS.

Ο κ. Βούτσιτς υπενθύμισε ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντέβενπορτ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Σερβίας μπορεί να είναι περήφανη για όλα όσα έχουν γίνει. «Και εγώ είμαι περήφανος» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης. Στις Βρυξέλλες διεξάγεται σήμερα κρίσιμος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου–Πρίστινας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτστις και του

πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Μετά τη λήξη του σημερινού 20ου γύρου του διαλόγου με θέμα το δικαστικό σύστημα στο Κόσοβο, θα αποσαφηνιστεί αν θα είναι θετική η έκθεση που θα παραδώσει η κ. Άστον στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και πότε θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και ΕΕ.

Η Κάθριν Άστον θα ενημερώσει σύντομα τη Δευτέρα και πιο λεπτομερώς την Τρίτη το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη μέχρι τώρα πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας.

Οι υπουργοί στη συνέχεια θα υιοθετήσουν το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Σερβία και θα καθορίσουν την ημερομηνία της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης ΕΕ–Σερβίας, η οποία, με βάση προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου, θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2014.