Οι συριακές αρχές αποφάσισαν να απελευθερώσουν «για ανθρωπιστικούς λόγους» περισσότερους από 360 κρατούμενους σε φυλακή του Χαλεπιού, η οποία πολιορκείται εδώ και οκτώ μήνες από τους αντάρτες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια πρώτη ομάδα δέκα κρατούμενων, στην πλειονότητά τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, απομακρύνθηκαν από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Όπως μετέδωσε το Sana, «οι αρχές απελευθέρωσαν 366 κρατούμενους από την κεντρική φυλακή του Χαλεπιού (…) έπειτα από σύσταση του υπουργείου Δικαιοσύνης (…) μετά την εξέταση της ανθρωπιστικής κατάστασης των κρατούμενων εξαιτίας της πολιορκίας των τρομοκρατών».

Τη φυλακή, όπου κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι, πολιορκούν από τον Απρίλιο μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα που πρόσκειται στην αλ Κάιντα και ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών.

Στη φυλακή αυτή, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Χαλεπιού, κρατούνται περίπου 4.000 με 5.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, ισλαμιστές, αντάρτες και ανήλικοι.

Το Παρατηρητήριο είχε καταγγείλει την «τρομακτική» υγειονομική κατάσταση στη φυλακή αυτή, ενώ είχε κάνει λόγο για κρούσματα ψώρας και φυματίωσης.

Στο μεταξύ ο συριακός στρατός εξαπέλυσε σήμερα μια ευρεία επιχείρηση για να εκδιώξει τους αντάρτες από την πόλη Άντρα, που βρίσκεται σε έναν από τους κύριους δρόμους που οδηγούν στη Δαμασκό, σύμφωνα με το Sana.

Η επιχείρηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προέλασης του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που εδώ και πολλές εβδομάδες έχει σημειώσει νίκες στην επαρχία της Δαμασκού εκδιώκοντας τους εξεγερμένους από πολλά από τα προπύργιά τους.
Την Τετάρτη ισλαμιστές μαχητές είχαν επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα, θέσεις του στρατού και φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στη βιομηχανική ζώνη της Άντρα και έκτοτε στην πόλη σημειώνονται σφοδρές μάχες.

Τουλάχιστον 18 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Μεταξύ της Τετάρτης και της Πέμπτης τουλάχιστον 15 πολίτες, στην πλειονότητά τους αλαουίτες, το δόγμα στο οποίο ανήκει και ο Άσαντ, σκοτώθηκαν από μια επίθεση των ανταρτών στην πόλη αυτή, όπου ζουν κοινότητες σουνιτών, αλαουιτών, δρούζων και χριστιανών.