Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Οι μαζικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον διερμηνέα – μαϊμού, που χρησιμοποιούσε ακατάληπτες και άνευ καμίας σημασίας χειρονομίες στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, όπως φαίνεται δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος για την κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν Μέσα Ενημέρωσης της αφρικανικής χώρας, ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ είχε κατηγορηθεί κατά το παρελθόν μέχρι και για... φόνο! 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας enca.com, το παρελθόν του διερμηνέα ο οποίος υποβάλλεται ψυχιατρική θεραπεία για σχιζοφρένεια είναι τουλάχιστον... πλούσιο: Το 1994 είχε κατηγορηθεί για βιασμό, το 1995 για κλοπή, το 1998 για κακόβουλη ζημία σε περιουσία και το 2003 για απόπειρα δολοφονίας και απαγωγή!

Η νοτιαοαφρικανική ιστοσελίδα αναφέρει πώς οι περισσότερες από τις κατηγορίες έχουν καταπέσει καθώς κρίθηκε ανίκανος να δικαστεί, ενώ είναι άγνωστο το εάν καταδικάστηκε τελικά για την κατηγορία της απόπειρας φόνου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο άκουσμα αυτών των αποκαλύψεων, οι αφρικανικές αρχές θα έπρεπε να ένιωσαν τουλάχιστον άβολα, καθώς ο  Τζαντζιέ κατά τη διάρκεια της τελετής στη μνήμη του Μαντέλα στάθηκε δίπλα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, αλλά και τους ηγέτες της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας.