Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των κυανόκρανων που έχουν χάσει τη ζωή τους το 2013. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 5 χρόνια, όμως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τρίτο των θανάτων αυτών οφείλεται σε εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον τους, δήλωσε την Παρασκευή ο Ερβέ Λαντσούς, επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

«Πρόκειται για ένα όνειδος» υπογράμμισε ο Λαντσούς, αναφερόμενος στις επιθέσεις. «Περισσότερο από ποτέ, η ασφάλεια αποτελεί τη βασική και μείζονα ανησυχία μας» είπε.

Ο Λαντσούς δεν αποκάλυψε την εθνικότητα των Κυανόκρανων που έχουν σκοτωθεί φέτος, διευκρινίζοντας ότι αυτό μένει να το συζητήσουν ο ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη του που συνεισφέρουν στρατεύματα στις ειρηνευτικές αποστολές.

Στα 65 χρόνια ιστορίας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους 3.172 στρατιώτες, εκ των οποίων σχεδόν 2.200 εξαιτίας ατυχημάτων ή ασθενειών.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 811 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από «εχθρικές ενέργειες». Ο αριθμός αυτός αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των θανάτων.

Ο Λαντσούς απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη μέλη από τις χώρες του Βορρά να συμβάλλουν περισσότερα στρατεύματα, επισημαίνοντας ότι το 95% των μελών των ειρηνευτικών αποστολών προέρχονται από τον παγκόσμιο (οικονομικό) Νότο, δηλαδή τις αναπτυσσόμενες χώρες.