Κάτοικοι της Βιάνα ντου Καστέλου, στα βόρεια της Πορτογαλίας και εργαζόμενοι στα ναυπηγεία συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης καταγγέλλοντας το «κοινωνικό έγκλημα» που υποστηρίζουν ότι διαπράττει η κυβέρνηση σε βάρος τους.

Περίπου 2.500 Πορτογάλοι διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά ζητώντας από την κυβέρνηση να μην καταργήσει τις  609 θέσεις εργασίας.

Οι διαδηλωτές τραγούδησαν την Γκράντολα Βίλα Μορένα, τον λαϊκό ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων του 1974.

Συγκεκριμένα οι  διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στην κατασκευαστική εταιρεία Martifer το δικαίωμα εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων των ENVC, των κρατικών ναυπηγείων.

Η Martifer έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας στη νέα εταιρεία που θα ιδρύσει, την West Sea, τις οποίες θα καταλάβουν κατά προτεραιότητα οι 609 απολυμένοι εργαζόμενοι των ENVC, ωστόσο οι εργαζόμενοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η καταχρεωμένη Martifer θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις αυτές.

Ο δήμαρχος της Βιάνα ντου Καστέλο, Ζοζέ Μαρία Κόστα, διερωτήθηκε μάλιστα γιατί προτιμήθηκε μια εταιρία που δεν είναι οικονομικά εύρωστη σε βάρος άλλων που ήταν έτοιμες να αναλάβουν το ναυπηγείο.

Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει και πάλι στην πόλη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των ναυπηγείων.