Πριν ακόμη ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος των Σοσιαλδημοκρατών, από το οποίο θα κριθεί η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση Μέρκελ, «διέρρευσαν» ήδη τα ονόματα των νέων υπουργών. 

Ενώ στο Βερολίνο η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του εσωκομματικού δημοψηφίσματος βρίσκεται σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 17.00-19.00 ώρα Ελλάδας, έχουν ήδη «διαρρεύσει» τα ονόματα των μελών της νέας κυβέρνησης. Bild, Der Spiegel, Rheinische Post και Focus Online αναφέρουν από χθες το βράδυ ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αναλάβει το «υπερυπουργείο» Οικονομίας και Ενέργειας. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει ο μέχρι τώρα πρόεδρος της ΚΟ του SPD, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας θα διατηρήσει ο χριστιανοδημοκράτης Τόμας Ντε Μεζιέρ. 

Η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν (CDU) αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πάει στο SPD και τη γενική γραμματέα του Αντρέα Νάλες, ενώ ενδιαφέρουσες είναι οι ανακατατάξεις στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο, μετά την απόφαση του υπουργού Καγκελαρίας Ρόναλντ Προφάλα να εγκαταλείψει την πολιτική. 

Αναλυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την απόφαση του Προφάλα που ήταν ο πιο στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ και αρχιτέκτονας της εκλογικής νίκης του 2009. Ο ίδιος επικαλείται προσωπικούς λόγους και οι πληροφορίες τον θέλουν να μετακινείται στην ιδιωτική οικονομία. 

Στο μεταξύ, στο σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία ότι η έκβαση του εσωκομματικού δημοψηφίσματος θα είναι θετική για την συγκρότηση του μεγάλου συνασπισμού. Εκτιμάται ότι ο διάλογος της ηγεσίας με τη βάση απέφερε καρπούς.