Το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα, καλυμμένο με τη σημαία της Νότιας Αφρικής, της οποίας υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος, μεταφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Πρετόρια όπου το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο επρόκειτο να πραγματοποιήσει τελετή για να τιμήσει τη μνήμη του αγώνα του Μαντέλα κατά του απάρτχαϊντ.

Δίπλα στο φέρετρο του Μαντέλα στεκόταν ο μεγαλύτερος εγγονός του, όπως υπαγορεύει η παράδοση, ενώ παρόντες ήταν οι πιο σημαντικές προσωπικότητες του κυβερνώντος κόμματος, οι διάδοχοί του στην προεδρία της χώρας Τάμπο Μπέκι (1999-2008), Τζέικομπ Ζούμα (από το 2009), αλλά επίσης η χήρα του Γκράσα Μασέλ, 68 ετών και η πρώην σύζυγός του Ουίνι Μαντέλα.

Από το στρατιωτικό αεροδρόμιο, η σορός του Μαντέλα επρόκειτο να μεταφερθεί στη γενέτειρά του στη νότια χώρα όπου την Κυριακή θα τελεστεί η κηδεία του (στο χωριό Κούνου), στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 5.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο βρετανός πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Σε διάστημα τριών ημερών 100.000 Νοτιοαφρικανοί αποχαιρέτισαν τον Μαντέλα, η σορός του οποίου ήταν εκτεθειμένη στο συγκεκριμένο διάστημα στην έδρα της κυβέρνησης στην Πρετόρια.