Υποστηρικτές της δημοκρατίας άσκησαν σήμερα πίεση στις μοναρχίες του Κόλπου να αναλάβουν ευρείες πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να υιοθετήσουν συντάγματα, να εγκαθιδρύσουν κοινοβούλια εφοδιασμένα με πραγματικές εξουσίες και να επιτρέψουν τα πολιτικά κόμματα.

«Οι λαοί του Κόλπου πρέπει να έχουν την άδεια να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους με δημοκρατικό τρόπο και με άμεση ψηφοφορία ώστε να σχηματίσουν κοινοβούλια που να έχουν εξουσίες ελέγχου και νομοθεσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ του Κόλπου που συνασπίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οι έξι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ), που κατέχουν το 40% των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων, κυβερνώνται από δυναστείες οι οποίες ελέγχουν τις σημαντικές κυβερνητικές θέσεις και έχουν τον τελικό λόγο σε θέματα εσωτερικής όπως και εξωτερικής πολιτικής.

Μόνο το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν εκλεγμένα κοινοβούλια, αλλά με περιορισμένες εξουσίες. Η Μαζλίς αλ-Σούρα (συμβουλευτικό συμβούλιο) της Σαουδικής Αραβίας ορίζεται από τον βασιλιά ενώ οι άλλες μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διαθέτουν εν μέρει εκλεγμένα κοινοβούλια.

Το Φόρουμ, το οποίο συνασπίζει δεκάδες φιλελεύθερους ακτιβιστές, πανεπιστημιακούς και υπερασπιστές των δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ζητεί επίσης να νομιμοποιηθούν τα πολιτικά κόμματα, να τερματιστεί το μονοπώλιο των βασιλικών οικογενειών στα σημαντικά υπουργεία και να προωθηθεί η ελευθερία της έκφρασης.