Ο πρώην πολιτικός ηγέτης και πρώην επικεφαλής της αστυνομίας στην Κίνα Ζου Γιονγκάνγκ είναι ο στόχος μιας έρευνας κατά της διαφθοράς την οποία διέταξε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times.

Αυτή η βαριά σε συνέπειες απόφαση ελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου, διευκρίνισε η εφημερίδα διαβεβαιώνοντας ότι βασίζεται σε πηγές «που συνδέονται με την κινεζική πολιτική ελίτ».

Αν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά από την Πολιτιστική Επανάσταση (1966-1976) που ένας κινέζος αξιωματούχος ο οποίος είχε συμμετάσχει στα άδυτα των αδύτων της εξουσίας –τη διαρκή επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος– γίνεται στόχος τέτοιας έρευνας.

Κατά συνέπεια, ο σιωπηρός κανόνας να μην διεξάγεται καμιά έρευνα σε βάρος των ηγετών –εν ενεργεία ή συνταξιούχων– της διαρκούς επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου δεν ισχύει πλέον, σύμφωνα με τους ΝΥ Τimes.

Ακόμη και ο καταδικασμένος Μπο Σιλάι, η παταγώδης πτώση του οποίου το 2012 συγκλόνισε όλο τον κομμουνιστικό μηχανισμό, δεν είχε φθάσει στο επίπεδο ευθύνης και επιρροής του Ζου Γιονγκάνγκ, που μέχρι την περασμένη χρονιά ήταν μια σημαντική προσωπικότητα του καθεστώτος.

Πράγματι, πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του με την ευκαιρία της ανανέωσης της ηγεσίας του κόμματος το Νοέμβριο του 2012, ο Ζου ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων του KKK, η οποία ελέγχει την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Οι Τimes αναφέρουν πως ανάμεσα στις πηγές τους είναι ένας «δικηγόρος που έχει οικογενειακούς δεσμούς» με την κομμουνιστική ηγεσία, καθώς και μια «εγγονή εκλιπόντος ηγέτη».

«Είναι πλέον επίσημο», δήλωσε ο δικηγόρος σχετικά με τις έρευνες με στόχο τον Ζου, παρόλο που τίποτε δεν έχει δημοσιευθεί στον επίσημο Τύπο.

Ο Ζου Γιονγκάνγκ μπορεί να πληρώνει το τίμημα για την εγγύτητά του με τον Μπο Σιλάι, τον οποίο είχε υπερασπιστεί σε μια μάχη παρατάξεων στην κορυφή του μοναδικού κόμματος. Ο Μπο, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, καταδικάσθηκε το Σεπτέμβριο σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Ζου είχε γίνει στο παρελθόν στόχος φημών για διαφθορά. Ο πρώην μεγάλος αρχηγός του κινεζικού μηχανισμού ασφαλείας έχει σχέσεις με ισχυρούς κρατικούς πετρελαϊκούς ομίλους, των οποίων ήταν αξιωματούχος κατά τη δεκαετία του 1990.

Σε βάρος πολλών απ' αυτούς τους πρώην συνεργάτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας διεξάγονται επίσης εσωτερικές έρευνες του Κομμουνιστικού Κόμματος στο πλαίσιο της τρέχουσας εκστρατείας κατά της διαφθοράς.