Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο εκτίμησε ότι από το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα πρέπει να διδαχθούν οι πολιτικοί της χώρας, ώστε να εργαστούν πιο εντατικά για την ενότητα της κοινωνίας και όχι για νέες διαιρέσεις, χάρη στις οποίες ένα σημαντικό τμήμα τους διατηρεί την εξουσία και οδηγεί τη χώρα σε απομόνωση.

«Είναι γεγονός ότι, σήμερα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως συνέβαινε και στη Νότια Αφρική στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η πλειοψηφία των πολιτών είναι έτοιμη να αποδεχθεί μηνύματα ελπίδας και όχι φόβου, πρόγραμμα συμφιλίωσης και όχι διχασμών και σχέδιο για την οικοδόμηση του μέλλοντος και όχι εμπόδια» ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες της χώρας.

Οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επανειλημμένα έχουν εκφράσει την επιθυμία για μια νέα πολιτική, για την οποία πολιτικοί της χώρας δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία.

«Είναι δυνατόν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνει πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας ως κυρίαρχη, ευημερούσα και δημοκρατική κοινωνία» επισήμανε ο Αυστριακός διπλωμάτης.

Είναι εφικτή η υλοποίηση του στόχου, αν οι πολιτικοί παραιτηθούν από τις πολιτικές εκφοβισμού και αρνητικών μηνυμάτων που εδώ και πολύ καιρό δίνουν εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα, σημείωσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι ο Μαντέλα ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους ήρωες της εποχής μας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν πολύ μικροί ήρωες, οι οποίοι σαν τον Νέλσον Μαντέλα καθημερινά αγωνίζονται για καλύτερη ζωή».