Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν τη Δευτέρα έκκληση για βοήθεια ύψους 6,5 δισ. δολαρίων για περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία και τις γειτονικές χώρες μέσα στο 2014, πολλούς από τους οποίους άφησε πεινασμένους ή άστεγους ο συριακός εμφύλιος που διανύει ήδη τον τρίτο του χρόνο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκκληση για συγκέντρωση βοήθειαςστην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών.

Η βοήθεια προς τη Συρία αντιστοιχεί στο ήμισυ του χρηματοδοτικού προγράμματος αρωγής των 12,9 δισ. δολαρίων για 52 εκατομμύρια ανθρώπους σε 17 χώρες, το οποίο ανακοίνωσε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας Βάλερι Έιμος στη διάσκεψη των δωρητών στη Γενεύη.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες σε όλους τους τομείς και εξαντλεί τις δυνατότητες των γειτονικών χωρών, με σοβαρές τοπικές επιπτώσεις», τονίζει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, οι σύροι πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν τα 4,1 εκατομμύρια έως το 2014, έναντι 2,4 εκ. που είναι σήμερα.

Από αυτούς, περίπου 660.000 θα φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και θεωρούνται οι πλέον ευάλωτοι, ενώ 3,44 εκ. θα φιλοξενούνται από ιδιώτες.