Τη θέση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (EULEX), σε ό,τι αφορά την έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία, θα παρουσιάσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής, Χαβιέ Μπουτ ντε Μαρνάκ, στην αυριανή συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους επικεφαλής των πολιτικών αποστολών στα Βαλκάνια.

Ο διοικητής των πολιτικών αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Κις Κλόμπενχαουερ, και ο επικεφαλής της αστυνομικής αποστολής της Ένωσης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Στέφαν Φέλερ, θα παρουσιάσουν, επίσης, τις εκθέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή ευθύνης τους.

Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αρνό Ντάνιεαν, δήλωσε, στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ", πως παρά το γεγονός ότι η συνάντηση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης διαδικασίας, ο ίδιος αναμένει πως τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου θα απευθύνουν πολλές ερωτήσεις στον επικεφαλής της EULEX σε ό,τι αφορά την έκθεση του Ντικ Μάρτι.

«Φυσικά, ο επικεφαλής της EULEX θα ερωτηθεί για τις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η αποστολή του, έπειτα από την έκθεση Μάρτι. Πρώτα απ' όλα θα ερωτηθεί εάν η EULEX είναι ικανή να φέρει σε πέρας τέτοιου είδους έρευνες ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.