Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή 'Ενωση υπέγραψαν σήμερα συμφωνία επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους, η οποία θα επιτρέψει την άρση, το 2017, της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόους.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε μονογράψει τη συμφωνία αυτή το 2012, αλλά είχε αναστείλει την επίσημη υπογραφή της θέλοντας να εξασφαλίσει τη δέσμευση της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση των τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Η «ιστορική» αυτή συμφωνία, όπως τη χαρακτήρισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπεγράφη παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και την ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε να εγγυηθεί τη διακίνηση χωρίς βίζα των Τούρκων σε τρισήμισυ χρόνια.

Στην τελετή ο Νταβούτογλου και η Μάλστρομ υπέγραψαν επίσης συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόπους που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

«Η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι πλέον ανοιχτή», δήλωσε ο Ερντογάν διαβεβαιώνοντας ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία επανεισδοχής».

Βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής, η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους λαθρομετανάστες που θα απελαύνονται από τις χώρες της ΕΕ.