Οι ΗΠΑ παρέδωσαν δύο από τους κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Μετά τη μεταφορά του Σάαντ Μουχάμαντ Χουσέιν Κατάνι και Χάμουντ Αμπντάλα Χάμουντ στη Σαουδική Αραβία, στο Γκουαντάναμο απομένουν ακόμη 160 κρατούμενοι.

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι αμερικανικές αρχές είχαν παραδώσει στις αρχές της Αλγερίας άλλους δύο κρατούμενους, μολονότι οι ίδιοι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα αυτή, υποστηρίζοντας ότι φοβούνται για τη ζωή τους και δεν έχουν πλέον κανέναν οικογενειακό δεσμό εκεί.

Ο Πολ Λιούις, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πραγματική πρόοδο» που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, παρά «τους σοβαρούς νομικούς περιορισμούς» και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι «θα διευκολύνει» τις μελλοντικές παραδόσεις των κρατουμένων στις χώρες τους.

Το κλείσιμο του Γκουαντάναμο ήταν μία από τις υποσχέσεις που είχε δώσει, από την πρώτη θητεία του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Από τη φυλακή αυτή έχουν περάσει 779 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από τους 160 που παραμένουν κρατούμενοι βρίσκονται εκεί εδώ και σχεδόν 12 χρόνια, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί ποτέ κατηγορία και χωρίς να έχουν δικαστεί.

Ο πρώτος διευθυντής της φυλακής, ο Μάικλ Λένερτ, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα όταν έφτασαν στην αμερικανική βάση οι πρώτοι κρατούμενοι, τον Ιανουάριο του 2002, έκρινε την περασμένη Πέμπτη ότι «ήρθε η ώρα» να κλείσει το Γκουαντάναμο. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Detroit Free Press, ο απόστρατος στρατηγός κρίνει «εκ των υστέρων κακή όλη τη στρατηγική της κράτησης και των ανακρίσεων» των υπόπτων στη βάση αυτή.