Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι νοσοκόμες εξασκούν ένα επάγγελμα με υψηλό βαθμό ηθικής, σε αντίθεση με τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους, όπως καταδεικνύει μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα κι αποκαλύπτει επίσης τη μείωση της εμπιστοσύνης απέναντι στους κληρικούς.

Περισσότεροι από 8 Αμερικανοί στους 10 (82%) αξιολογούν ως «υψηλό ή πολύ υψηλό» το βαθμό τιμιότητας και ηθικής που επιδεικνύουν οι νοσοκόμες, ενώ ακολουθούν τα επαγγέλματα του φαρμακοποιού, του καθηγητή, του γιατρού και του στρατιωτικού.
Μόλις ένα 6%, αντίθετα, έχει σχηματίσει θετική εικόνα για το επάγγελμα του λομπίστα –του ανθρώπου που ασκεί πιέσεις σε αξιωματούχους για να επιτύχει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου–, τη στιγμή που οι εκλεγμένοι στο Κογκρέσο δεν εξασφαλίζουν παρά ένα 8% των θετικών γνωμών, ποσοστό χαμηλότερο ακόμη κι από αυτό των πωλητών αυτοκινήτων, οι οποίοι έχουν παραδοσιακά πολύ άσχημη φήμη στις ΗΠΑ (9%).

Οι δημοσιογράφοι δεν τυγχάνουν περισσότερου σεβασμού, καθώς μόλις ένας Αμερικανός στους πέντε εκφράζει την εμπιστοσύνη του σε ό,τι αφορά την τιμιότητά τους.

Το ινστιτούτο Gallup τονίζει ότι για πρώτη φορά από το 1977, αφότου άρχισε να διενεργείται αυτή η ετήσια δημοσκόπηση, ο κλήρος βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν κάτω από το 50% (στο 47%). Ο κλήρος μπαίνει στο στόχαστρο, εκτιμούν οι δημοσκόποι, λόγω των σκανδάλων με πρωταγωνιστές παιδεραστές ιερείς, που ξέσπασαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε σε δείγμα 1.031 ενηλίκων μεταξύ της 5ης και της 8ης Δεκεμβρίου.

TAGS