Τουλάχιστον 21 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο υπόθεσης εμπορίας αλογίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση στη Γαλλία, κατόπιν ερευνών στη νότια Γαλλία και την Ισπανία.

Οι αρχές ερευνούν κατά πόσον προωθήθηκε στην αγορά κρέας αλόγων τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από φαρμακευτικές εταιρείες και εργαστήρια ή προέρχονταν από ιππικούς ομίλους.

Περίπου 200 άλογα, 60 εκ των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, πουλήθηκαν για το κρέας τους αφού παραποιήθηκαν προηγουμένως τα πιστοποιητικά των κτηνιάτρων.

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, που έχει αναλάβει την υπόθεση, είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, με βάση τις τοξικολογικές αναλύσεις, ότι τα ζώα αυτά ήταν επικίνδυνα για την υγεία.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το γεγονός πως το κρέας τους είναι ακατάλληλο για κατανάλωση δεν σημαίνει ότι είναι και επιβλαβές για την υγεία.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 13 έμποροι αλόγων, τέσσερις κτηνίατροι και ένας πλαστογράφος ο οποίος παραποιούσε τα πιστοποιητικά των ζώων.

Ορισμένα άλογα εξήχθησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ισπανία.

Η εταιρεία Sanofi ανακοίνωσε ότι θα στραφεί και η ίδια εναντίον των απατεώνων γιατί θεωρεί ότι αποτελεί «θύμα τους» και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές στην έρευνά τους.