Συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει σήμερα στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε αναζήτηση οικονομικής βοήθειας για τη χώρα του και ενώ η ουκρανική αντιπολίτευση διατηρεί την πίεση καταγγέλλοντας τη υπαναχώρηση του Κιέβου στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν το απόγευμα στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα της συνάντησης του Γιανουκόβιτς με τον Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται από τους Ευρωπαίους ότι ασκεί ασφυκτικές πιέσεις επί της ουκρανικής ηγεσίας με μοχλό την κατάσταση της οικονομίας της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η ουκρανική αντιπολίτευση, που κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας ότι προτίθεται «να πουλήσει την Ουκρανία στη Ρωσία», καταγγέλλει ότι είναι πιθανόν να παραχωρήσει στη Μόσχα το ουκρανικό δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου για να επιτύχει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Λαμβάνουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος θα επιτύχει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την παραχώρηση των ουκρανικών αγωγών φυσικού αερίου, που αποτελούν στρατηγικό παράγοντα της ουκρανικής οικονομίας», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών  της αντιπολίτευσης.

Σειρά οικονομικών συμφωνιών αναμένεται να υπογραφούν σήμερα στη Μόσχα, αλλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην υπό τη Ρωσία τελωνειακή ένωση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής ρωσο-ουκρανικής συνάντησης.

Ωστόσο, ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ έχει δηλώσει ότι κατά τη σημερινή επίσκεψη θα εξετασθεί ένας «οδικός χάρτης» για την κατάργηση των φραγμών στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελοούσοφ δήλωσε ότι είναι πιθανόν η Μόσχα να χορογήσει δάνειο στην Ουκρανία, αν της ζητηθεί.

Η απόφαση του ουκρανού προέδρου να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το επιχείρημα ότι θα είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για την Ουκρανία, και να προτιμήσει την προσέγγιση με τη Ρωσία, έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ουκρανία από την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004.

Εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Ουκρανοί κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.