Καγκελάριος της Γερμανίας για τρίτη φορά εξελέγη η Άνγκελα Μέρκελ, εξασφαλίζοντας 462 ψήφους από τους 621 βουλευτές που ψήφισαν.

Κατά της εκλογής της κυρίας Μέρκελ ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ εννέα απείχαν. Επιπλέον, 42 βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό έδωσαν αρνητική ψήφο.

Η καγκελάριος θα μεταβεί στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ προκειμένου να λάβει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ακολούθως θα επιστρέψει στην Βουλή για να ορκιστεί ενώπιον του Σώματος.

Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα ορκιστούν αμέσως μετά και για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση, με κεντρικό θέμα την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η 59χρονη Μέρκελ, η οποία αρχίζει μια νέα τετραετή θητεία στην καγκελαρία, θα διευθύνει ένα "μεγάλο συνασπισμό" αποτελούμενο από τις χριστιανικές Ενώσεις (τη Χριστιανοδημοκρατική, CDU, και τη Χριστιανοκοινωνική της Βαυαρίας, CSU) και τους σοσιαλδημοκράτες.

«Αποδέχομαι την ψήφο και σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Ντυμένη με ένα μαύρο ταγέρ με πανταλόνι και χαμογελώντας συγκρατημένα, η Άγγελα Μέρκελ δέχθηκε ένα μπουκέτο λουλουδιών, από το οποίο απαλλάχθηκε γρήγορα.

Χρειάστηκαν σχεδόν τρεις μήνες –χρόνος ρεκόρ– για να συσταθεί η νέα κυβέρνηση της πρώτης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό της κόμμα, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), αριθμούν 311 έδρες μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με το οποίο συνήψε μια συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού, 193 έδρες.

Η καγκελάριος πρόκειται να μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος πρόκειται να της δώσει επισήμως εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Μπούντεσταγκ για να ορκισθεί.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία θα πραγματοποιήσει το πρώτο υπουργικό της συμβούλιο στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στην καγκελαρία αφού προηγουμένως ορκισθεί επίσης, έχει συμφωνήσει σ' ένα κοινό πρόγραμμα που προβλέπει, μεταξύ άλλων σημαντικών μέτρων, τη θέσπιση ενός γενικού κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα.