Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε την Τρίτη το Πεκίνο κατά της δημιουργίας ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανάλογη με εκείνη που κήρυξε στα τέλη Νοεμβρίου πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

«Η ζώνη πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας δεν πρέπει να επιβληθεί και η Κίνα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη μονομερή ενέργεια αλλού στην περιοχή και κυρίως πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», δήλωσε ο κ. Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Φιλιππίνες, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αμερικανός υπουργός υποστήριξε ανοιχτά τις Φιλιππίνες, τις οποίες χαρακτήρισε «σύμμαχο κλειδί» απέναντι στο Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί μικρά νησιά των Φιλιππίνων στην περιοχή.

Η Ουάσινγκτον και η Μανίλα πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία που θα επιτρέπει σε στρατεύματα, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ να σταθμεύσουν προσωρινά στις Φιλιππίνες, όπου οι τελευταίες αμερικανικές βάσεις έκλεισαν το 1992.

TAGS