Η κατάργηση των κινεζικών στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, την οποία υποσχέθηκε στα μέσα Νοεμβρίου το Πεκίνο, κινδυνεύει να αποβεί ένα διακοσμητικό μέτρο, καθώς τα στρατόπεδα αυτά θα διατηρηθούν υπό άλλη ονομασία, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Οι παράνομες "σκοτεινές φυλακές", των στρατοπέδων "αποκατάστασης για τους τοξικομανείς" και άλλες εγκαταστάσεις, θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται για τη φυλάκιση πολιτών χωρίς δικαστικές αποφάσεις, εκτιμά σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Το σύστημα των στρατοπέδων επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας, το οποίο εφαρμόζεται από το 1957, επιτρέπει την κράτηση ως και τέσσερα χρόνια, απλώς με αστυνομική απόφαση. Χρησιμοποιείται από τις τοπικές αρχές κατά των αμφισβητιών του καθεστώτος. 'Έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2009 εκτιμά σε 190.000 τον αριθμό των ανθρώπων που κρατούνται στο πλαίσιο του συστήματος αυτού.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την κατάργηση του συγκεκριμένου συστήματος πριν από ένα μήνα, ύστερα από τη σύνοδο της ολομέλειας του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, μια απόφαση που χαιρέτισε η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτηρίζοντάς την "αδιαμφισβήτητη πρόοδο".

Όμως, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, αυτή η ανακοίνωση έγινε σε μια στιγμή κατά την οποία "οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και άλλοι ακτιβιστές, αποτελούν όλο και συχνότερα στόχο επιθέσεων, φυλάκισης για εγκλήματα, παράνομης κράτησης ή εξαναγκαστικής εξαφάνισης".

Η οργάνωση αυτή εκτιμά ότι "υπάρχει πραγματικός κίνδυνος" άλλα συστήματα καταπίεσης να πάρουν μεγαλύτερη έκταση μετά την κατάργηση του συστήματος επανεκπαίδευσης μέσω της εργασίας.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί ότι τα στρατόπεδα εργασίας στις επαρχίες Σιντζιάνγκ (δυτικά), Σετσουάν (νοτιοδυτικά), Τζιλίν (βορειοανατολικά), καθώς και σε άλλες επαρχίες, αναβαπτίστηκαν σε "κέντρα θεραπείας τοξικομανών", αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν "ελάχιστες υπηρεσίες για την αποκατάσταση των τοξικομανών".

Ερωτηθείς για την έκθεση αυτή, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία για "μεροληψία".

"Η οργάνωση αυτή συνεχώς καλλιεργεί προκαταλήψεις κατά της Κίνας και κάνει πάντα ανεύθυνες παρατηρήσεις με σκοπό να τη συκοφαντήσει", υποστήριξε ο κινέζος εκπρόσωπος.

Οι κινεζικές αρχές μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφέρει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουν την κατάργηση των κέντρων αυτών.