Ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε την παρακολούθηση πολλών χωρών από τις ΗΠΑ και έχει σήμερα καταφύγει στη Ρωσία, θέλει να ζητήσει άσυλο στη Βραζιλία δίνοντας σε αντάλλαγμα πληροφορίες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φόλια ντε Σάο Πάολο.

Η βραζιλιάνικη εφημερίδα δημοσιεύει μια ανοικτή επιστολή του Σνόουντεν «προς το βραζιλιάνικο λαό», στην οποία εξηγεί ότι είναι έτοιμος «να συμβάλει» στις έρευνες της Γερουσίας της χώρας για την κατασκοπεία στη Βραζιλία.

Ωστόσο «μέχρι μια χώρα να μου χορηγήσει μόνιμο πολιτικό άσυλο, η αμερικανική κυβέρνηση θα επεμβαίνει στη δυνατότητά μου να ομιλώ», προειδοποιεί.

Στην επιστολή αυτή, ο Σνόουντεν δεν ζητάει άμεσα άσυλο, όμως η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο στόχος του είναι να έρθει στη Βραζιλία, όπου είναι ήδη εγκατεστημένος ο αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος αποκάλυψε μέσω του βραζιλιάνικου Τύπου ένα μεγάλο μέρος των ντοκουμέντων τα οποία διέρρευσε ο Σνόουντεν.

Η Ρωσία έχει δώσει πολιτικό άσυλο για ένα χρόνο σ' αυτό τον πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Η Βραζιλία έχει ισχυρή παράδοση χορήγησης πολιτικού ασύλου, όμως ούτε η προεδρία της χώρας ούτε το υπουργείο Εξωτερικών θέλησαν να κάνουν σχόλιο όταν τους ζητήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σνόουντεν εγκωμιάζει στην επιστολή του την αντίδραση της Βραζιλίας στις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τις επικοινωνίες της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ και των στενών συνεργατών της, καθώς και αξιωματούχων της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η Ντίλμα Ρούσεφ είχε καταδικάσει έντονα την αμερικανική κατασκοπεία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.