Έξι στρατιώτες της αποστολής του NATO στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, στο νότιο τμήμα της χώρας αυτής, ανακοίνωσε η συμμαχία. Ο απολογισμός αυτός είναι ο βαρύτερος των τελευταίων μηνών για τις δυτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην Ουάσινγκτον στέλεχος του υπουργείου Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι νεκροί είναι Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, ανέφερε σε ανακοίνωσή της από την Καμπούλ ότι η συντριβή του ελικοπτέρου τελεί υπό έρευνα αλλά δεν φαίνεται, τουλάχιστον με βάση τις πρώτες πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, να είναι αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας. «Η αιτία της συντριβής ερευνάται, όμως οι πρώτες αναφορές καταδεικνύουν ότι δεν υπήρχε δραστηριότητα του εχθρού στην περιοχή» όταν σημειώθηκε, σύμφωνα με την σύντομη ανακοίνωση της δύναμης αυτής της συμμαχίας.

Πάντως οι Αφγανοί Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό ελικόπτερο στη Ζαμπούλ.

Η συντριβή του ελικοπτέρου σημειώθηκε την επομένη της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Ντέιβιντ Κάμερον –η οποία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως–, στο Καμπ Μπάστιον, μια βάση των αμερικανικών στρατευμάτων στην Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν.

Ο Κάμερον είπε πως θεωρεί πως η «αποστολή εξετελέσθη» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μιας χώρας που βρίσκεται στην αρπάγη του πολέμου επί τρεις και πλέον δεκαετίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει νέα ανάφλεξη της βίας αφού αποχωρήσουν οι δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μετά τα τέλη του 2014.

Ο βρετανικός Τύπος –μολονότι αναφέρθηκε με ευνοϊκό τρόπο στο έργο των Βρετανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν– επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του Κάμερον. Το να μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας περί ολοκλήρωσης της αποστολής, «παρά τις αποκαρδιωτικές ενδείξεις που καταδεικνύουν το αντίθετο είναι απλούστατα παράλογο», έγραψε η εφημερίδα The Times.