Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη την Άνγκελα Μέρκελ για την επανεκλογή της στην καγκελαρία της Γερμανίας, εκφράζοντας την ευχή να συνεχίσει να «ενισχύει τις (διμερείς) σχέσεις», παρά την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης εξαιτίας της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η επανεκλογή της Μέρκελ «μαρτυρά την αναγνώριση του πολιτικού της κύρους και των αρετών της ως ηγέτιδας κράτους τα τελευταία χρόνια», διευκρίνισε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση που ορίστηκε σήμερα υπό τη Μέρκελ «θα συνεχίσει την πολιτική με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ρωσογερμανικών σχέσεων στο πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Η Γερμανία έχει σημαντικά συμφέροντα στη Ρωσία, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της μετά την Κίνα, ενώ λαμβάνει από εκείνη το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.

Τον τελευταίο καιρό όμως οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Βερολίνου είναι τεταμένες, κυρίως εξαιτίας ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η φυλάκιση μελών του συγκροτήματος Pussy Riot και τη νομοθεσία για την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα».
Ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα μεταβεί στο Σότσι στη νότια Ρωσία για να παρακολουθήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.