Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι ξεπούλησε τη χώρα, βάζοντάς την «ενέχυρο» για να εισπράξει 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Μόσχα.

«Τι υπέγραψε (σ.σ. ο Γιανουκόβιτς) στη Μόσχα; Ακύρωσε ακόμη και τη συνέντευξη Τύπου. Ο ουκρανικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι υποσχέθηκε σε αντάλλαγμα ο Γιανουκόβιτς», είπε ο πρώην πυγμάχος και νυν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ουντάρ, Βιτάλι Κλίτσκο.

«Παρέδωσε τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας, την ανεξαρτησία και τις προοπτικές για μια καλύτερη ζωή για όλους τους Ουκρανούς», πρόσθεσε απευθυνόμενος σε ένα πλήθος 50.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Η Ρωσία σκοπεύει να αγοράσει ουκρανικά ομόλογα συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσει κατά το ένα τρίτο την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα από τη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κρεμλίνο με τον Γιανουκόβιτς.

«Τα 15 δισ. δολάρια, συν την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που συνολικά ανέρχεται σε άλλα 5 δισ. δολάρια, είναι τεράστιο ποσό. Θέλουμε να μάθουμε τι παραχώρησε για αντάλλαγμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Ο Γιανουκόβιτς «έβαλε τη χώρα ενέχυρο», πρόσθεσε ο Κλίτσκο, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και κάλεσε τον πρόεδρο να αναμετρηθεί μαζί του «στο ρινγκ».

Σε μια πρώτη αντίδραση, μετά τις ανακοινώσεις του Πούτιν, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι η οικονομική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν αρκεί για να καθησυχαστούν οι διαδηλωτές. Καμία συμφωνία «δεν θα απαντήσει στις ανησυχίες» που εκφράζει ο ουκρανικός λαός στο δρόμο, είπε Τζέι Κάρνεϊ, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας την ουκρανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους διαδηλωτές.