Μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον του κύριου αεροδρομίου στην πόλη Τζαλαλαμπάντ και μιας προκεχωρημένης βάσης των ξένων δυνάμεων σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχους, ανταποκριτές και αυτόπτες μάρτυρες.

Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι άνδρες της και Αφγανοί στρατιώτες "αντέδρασαν με ταχύτητα" στην επίθεση και σκότωσαν "οκτώ αντάρτες", περιλαμβανομένου ενός βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ δεν υπήρξε απώλειες στις τάξεις τους.

Η επίθεση στην Τζαλαλαμπάντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, σημειώνεται μία ημέρα μετά από την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα εναντίον οχηματοπομπής του Αφγανικού στρατού και του NATO έξω από την πρωτεύουσα Καμπούλ, σηματοδοτώντας ενδεχόμενη κλιμάκωση της βίας ενώ το προσεχές διάστημα αναμένονται δυο σημαντικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τον πόλεμο στη χώρα.

Την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες του NATO συναντώνται στη Λισσαβόνα με το Αφγανιστάν στην κορυφή της ατζέντας. Ενώ τον επόμενο μήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επανεξετάσει τη στρατηγική του για το Αφγανιστάν και τα σχέδια για την έναρξη μιας "σταδιακής αποχώρησης" των αμερικάνικων στρατευμάτων από τη χώρα με εναρκτήρια ημερομηνία, θεωρητικά, τον Ιούλιο του 2011.

Σήμερα Σάββατο συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την ανατροπή της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη λεγόμενη Βόρεια Συμμαχία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων που εισέβαλαν στη χώρα για να καταδιώξουν την αλ Κάιντα, στην οποία επιρρίπτεται η ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον.

Η επίθεση των καμικάζι στην Τζαλαλαμπάντ διεκδικήθηκε από τους Ταλιμπάν, εκπρόσωπος των οποίων είπε ότι σε αυτή συμμετείχαν 14 βομβιστές αυτοκτονίας.

Το αεροδρόμιο της πόλης αποτελεί βάσει πολυάριθμων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) που διοικείται από το NATO.