Την υποψηφιότητα της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον και των πρωθυπουργών της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης προωθεί ο πρόεδρος της άτυπης ομάδας βουλευτών και γερουσιαστών (caucus) για την προαγωγή των αλβανικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, Έλιοτ Ένγκελ.

Ο Δημοκράτης Γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ενεργά προσπαθεί να αποσπάσει τη στήριξη των συναδέλφων του για την προώθηση της πρωτοβουλίας και στη συνέχεια θα αποφασίσει να ενημερώσει με επιστολή την Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ.

Ο Έλιοτ Ένγκελ ήρθε σε επαφή με την άτυπη ομάδα γερουσιαστών και βουλευτών (caucus) που προβάλλει τα σερβικά θέματα για να ζητήσει τη στήριξή τους, αλλά δεν έχει λάβει οριστική απάντηση από τα μέλη της, επειδή αναμένουν τη θέση της σερβικής κυβέρνησης για το θέμα.

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει, αναμένεται η θέση της σερβικής κυβέρνησης και ο κ. Ένγκελ αναφέρει ότι στόχος της πρωτοβουλίας του είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου» ανέφεραν μέλη της σερβικής ομάδας.

Ο Γερουσιαστής Έλιοτ Ένγκελ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και κεντρικός δρόμος της πόλης Πετς του Κοσόβου από το 2005 φέρει το όνομά του.