Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε σήμερα την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υφίστανται οι μετανάστες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και απείλησε τη Ρώμη με κυρώσεις.

«Διενεργούμε έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση σε πολλά κέντρα κράτησης, εκ των οποίων αυτό της Λαμπεντούζα και δεν θα διστάσουμε να κινήσουμε διαδικασία σε περίπτωση παραβάσεων», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ σε μήνυμά της στο Τwitter.

Η Μάλστρομ αντέδρασε έτσι στις εικόνες που μετέδωσε το δίκτυο TG2 της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης RAI που έδειχναν την κακομεταχείριση που υφίστανται μετανάστες στο κέντρο κράτησης του νησιού Λαμπεντούζα.

«Είναι φρικιαστικές και απαράδεκτες οι εικόνες που είδαμε από το κέντρο της Λαμπεντούζα. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ιταλικές αρχές για να ζητήσουμε εξηγήσεις για το τι συμβαίνει», τόνισε.

Το δράμα των μεταναστών περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα εξετάσουν τις δυνατότητες δράσης για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών και την αποτροπή νέων ναυαγίων, μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι πνίγηκαν στις αρχές Οκτωβρίου όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε ανοιχτά του ιταλικού νησιού, το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που συναντούν οι μετανάστες οι οποίοι αναχωρούν από τη Βόρεια Αφρική. Το ταξίδι θανάτου για τους μετανάστες προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους κόλπους της ΕΕ η οποία αποδέσμευσε βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου οι ιταλικές αρχές να διαχειριστούν την άφιξη των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να καταφθάνουν στο νησί, παρά τον σκληρό χειμώνα.

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε την Τρίτη 110 άνδρες, στην πλειοψηφία τους αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα φουσκωτό, νότια του νησιού.

«Θα μπορούμε να συνεχίσουμε την παροχή βοήθειας και να στηρίξουμε τις ιταλικές αρχές υπό τον όρο αυτές να εγγυώνται συνθήκες υποδοχής και αξιοπρεπή μεταχείριση στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο», προειδοποίησε η Μάλμστρομ.

Το ρεπορτάζ που μετέδωσε το TG2 έδειξε μετανάστες να εξαναγκάζονται να γδυθούν μέσα στο κρύο και να περιμένουν στη σειρά για να απολυμανθούν κατά της ψώρας. Οι εικόνες συγκλόνισαν τις ιταλικές αρχές. Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δεσμεύτηκε για τη διενέργεια έρευνας και την επιβολή κυρώσεων.