Ο βρετανός γιατρός που πέθανε σε φυλακή της Συρίας κρατούταν για «μη εγκεκριμένες δραστηριότητες», σύμφωνα με μια επίσημη συριακή έκθεση την οποία επικαλείται σήμερα το πρακτορείο SANA, ενώ φέρεται να «κρεμάστηκε» στο κελί του.

«Ο βρετανός πολίτης Αμπάς Χαν εισήλθε στο συριακό έδαφος με παράνομο τρόπο και διεξήγαγε μη εγκεκριμένες δραστηριότητες», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Σύμφωνα με την έκθεση, αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία λόγω απαγχονισμού. Ο απαγχονισμός είναι μια ατομική πράξη, δηλαδή διαπράττεται από τον ίδιο τον άνθρωπο που επιθυμεί να αυτοκτονήσει», επισημαίνεται.

«Οι εξετάσεις έδειξαν ότι (…) η σορός (του γιατρού) δεν έφερε κανένα ίχνος βίας ή αντίστασης», συνεχίζει η έκθεση.

Ένα μέλος της βρετανικής κυβέρνησης κατηγόρησε χθες Τρίτη τις συριακές αρχές ότι «ουσιαστικά» δολοφόνησαν τον 32χρονο βρετανό χειρουργό που κρατείτο από τον Νοέμβριο του 2012 στο Χαλέπι στη βόρεια Συρία, αφού εργάστηκε σε νοσοκομείο βοηθώντας θύματα του εμφυλίου. Μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησε επίσης τη Δαμασκό ότι ευθύνεται για τον θάνατό του «μέσω βασανιστηρίων».

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε την ιατρική έκθεση στον πρεσβευτή της Τσεχίας στη Συρία, που εκπροσωπεί τα βρετανικά συμφέροντα στη Δαμασκό.

«Η Συρία ήταν έτοιμη να παραδώσει τον πολίτη αυτόν στη μητέρα του και τον βρετανό βουλευτή Τζορτζ Γκάλογουεϊ που είχε επενέβη ώστε ο Αμπάς Χαν να λάβει χάρη», δήλωσε ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μόκνταντ, που επέδωσε την έκθεση στον τσέχο πρεσβευτή.

Ο Αμπάς Χαν αναμενόταν να αφεθεί ελεύθερος με την ευκαιρία των εορτασμών για το τέλος του έτους, «ως δώρο του συριακού λαού προς τον βρετανικό», σημείωσε ο Μόκνταντ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε θα επαναπατριστεί η σορός του βρετανού γιατρού.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι συριακές αρχές πρότειναν στην οικογένειά του να κάνει νεκροψία στο σορό του μια ανεξάρτητη αρχή.

«Το γεγονός ότι οι αρχές ενέκριναν τη διεξαγωγή έρευνας είναι ειλικρινά προσβλητικό», δήλωσε στο BBC ο Σαχναουάζ Χαν, αδελφός του χειρούργου.

«Δεν επιθυμούμε να γίνουν και άλλες έρευνες, θέλουμε να επαναπατριστεί η σορός του», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο γιατρός «πέθανε από τα βασανιστήρια. Υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις όπου το καθεστώς ισχυρίζεται ότι ο κρατούμενος αυτοκτόνησε, ενώ στην πραγματικότητα πέθανε από τα βασανιστήρια».

Ο Αμπάς Χαν εργαζόταν για τη μη κυβερνητική οργάνωση Human Aid UK προσφέροντας ιατρική εκπαίδευση στο συριακό ιατρικό προσωπικό στην Τουρκία, προτού διασχίσει τα σύνορα και μεταβεί στο Χαλέπι.

Αυτή η ΜΚΟ επισημαίνει ότι είναι «ακατανόητο» να φανταστεί κάποιος ότι ο γιατρός, πατέρας δύο παιδιών, αυτοκτόνησε την ώρα που ανέμενε να αφεθεί ελεύθερος λίγες ημέρες αργότερα.

Εξάλλου ένας αδελφός του γιατρού, ο Αφρόζ Χαν, δήλωσε «συντετριμμένος, αναστατωμένος και οργισμένος με το Φόρεϊν Όφις, το οποίο έσερνε τα πόδια του για 13 μήνες». Το βρετανικό υπουργείο δικαιολογήθηκε επισημαίνοντας ότι απορρίφθηκαν όλα τα αιτήματά του να έχει πρόσβαση στον Χαν ένας πρόξενος.