Μήνυμα προς τη συριακή αντιπολίτευση πως η ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο στη Γενεύη ενδέχεται να μην καταλήξουν στην απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ από την εξουσία, και πως η Αλεβίτικη μειονότητα από την οποία προέρχεται θα διατηρήσει θέσεις-κλειδιά σε οποιοδήποτε μεταβατικό σχήμα, έστειλαν Δυτικά κράτη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Το μήνυμα, που παραδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης των κρατών Φίλων της Συρίας στο Λονδίνο, πηγάζει από τις ανησυχίες των Δυτικών αναφορικά με την εντεινόμενη δραστηριότητα ισλαμιστικών στοιχείων στο έδαφος της Συρίας.

«Οι Δυτικοί φίλοι μας αποσαφήνισαν […] πως δεν μπορεί να επιτραπεί στον Άσαντ να φύγει, καθότι πιστεύουν πως θα ακολουθούσε χάος, και η κατάκτηση της εξουσίας από ισλαμιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters πηγή της αντιπολίτευσης, που έχει επαφές με τη Σαουδική Αραβία.

Αναφερόμενη δε στο ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας του Άσαντ για την προεδρία, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2014, η ίδια πηγή συμπλήρωσε: «Ορισμένοι δε φαίνονται να ενοχλούνται από τυχόν υποψηφιότητά του το επόμενο έτος, ξεχνάνε πως έριξε αέρια στον ίδιο το λαό του».

Η διαφαινόμενη αλλαγή προτεραιοτήτων από την πλευρά της Δύσης καταδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στους κόλπους των Φίλων της Συρίας, καθώς, πέραν της σύγκρουσης για την εξουσία, η Συρία έχει παράλληλα μετατραπεί στο κύριο πεδίο έμμεσης σύγκρουσης μεταξύ των Σουνιτικών δυνάμεων του Κόλπου και του Σιιτικού Ιράν (που στηρίζεται και από τη Χεζμπολάχ).

Οι Αλεβίτες, κοινότητα στην οποία ανήκει η οικογένεια Άσαντ και τα περισσότερα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, είναι παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ. Στον αντίποδα, η Σουνιτική πλειοψηφία επανδρώνει τον «κορμό» της ένοπλης αντίστασης.

Υπέρ των ανταρτών είναι και η Τουρκία, με πρόσφατα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για αποστολές όπλων προς τους αντάρτες, και την Άγκυρα να διαψεύδει, αντιτείνοντας πως πρόκειται για εξαγωγές κυνηγετικών όπλων.

Ενόψει της «Γενεύης 2» όμως, φαίνεται πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία διαμορφώνουν σταδιακά ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο που αντίκειται στις θέσεις των τοπικών δυνάμεων που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς.

«Προκειμένου η Γενεύη να δώσει μία ρύθμιση που θα είναι αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, η [συριακή] αντιπολίτευση θα πρέπει να αποδεχτεί πως θα συμμετέχει σε μία μεταβατική κυβέρνηση όπου θα υπάρχει ισχυρή Αλεβίτικη παρουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters διπλωματική πηγή. «Ο Άσαντ μπορεί να είναι ή να μην είναι πρόεδρος, αλλά τουλάχιστον θα έχει μειωμένες δυνάμεις.

»Εάν η αντιπολίτευση απορρίψει μία τέτοια συμφωνία, τότε θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, και θα έχουν μονάχα τη Σαουδική Αραβία, τη Λιβύη και την Τουρκία στο πλευρό τους», συμπλήρωσε.

Το μοντέλο αυτό φαίνεται πως έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και ερωτήματα στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

«Ακόμα και αν ο Άσαντ περιθωριοποιηθεί και ένας Σουνίτης τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής διοίκησης, δεν θα έχει δύναμη, καθώς ούτε η Ουάσιγκτον ούτε η Μόσχα φαίνεται πως θέλουν το τέλος του Αλεβίτικου ελέγχου στον μηχανισμό των ενόπλων δυνάμεων και της ασφάλειας», σχολίασε χαρακτηριστικά δεύτερος αξιωματούχος της αντιπολίτευσης.