Σημαίνων στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων στη Γαλλία, ο Ζαν Βενσάν Πλασέ, καλείται να ρυθμίσει πρόστιμα ύψους περίπου 18.000 ευρώ τα οποία προέκυψαν από εκατοντάδες οδικές παραβάσεις, που χρονολογούνται πριν από το 2010, αποκάλυψε σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaîné, την ώρα που ο Πλασέ δηλώνει «έτοιμος να πληρώσει τα πρόστιμα από την αρχή».

Η εφημερίδα δημοσίευσε το κείμενο του ειδοποιητηρίου που έστειλαν οι αρχές της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς (η οποία είναι ο μόνιμος ιδιοκτήτης του οχήματος του πολιτικού), με το οποίο ζητά από τον εκλεγμένο οικολόγο «να διευθετήσει επειγόντως την κατάστασή αυτή».

Ο Ζαν-Βενσάν Πλασέ, 45 ετών, είναι ο πρόεδρος της ομάδας Ευρώπη - Οικολογία των Γάλλων Πρασίνων στη Γερουσία και δεύτερος αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Ιλ ντε Φρανς.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι «υπεύθυνος» για τις παραβάσεις και πρόσθεσε: «Δεν το αμφισβητώ, είμαι απόλυτα σύμφωνος να πληρώσω τα πρόστιμα εξ αρχής».

Το 2010, κλήσεις «για πρόστιμα ύψους 22.000 έφθασαν στα χέρια μας» δήλωσε η Μισέλ Σαμπάν, αντιπρόεδρος της περιφέρειας, επικεφαλής του τομέα διοίκησης. Ως αποτέλεσμα, η αστυνομική διεύθυνση της περιφέρειας στράφηκε εναντίον του ιδιοκτήτη του οχήματος (δηλαδή την ίδια την περιφέρεια), η οποία με τη σειρά της στράφηκε εναντίον του οδηγού.

Μετά από επικοινωνία με την οικονομική διεύθυνση, ο Πλασέ επιβεβαίωσε ότι ρύθμισε «αμέσως» «το κεφάλαιο» των προστίμων, από τον Αύγουστο του 2010 δίνοντας μια «επιταγή ύψους μεταξύ 6 και 7 χιλιάδων ευρώ» και ζήτησε την έναρξη «διαπραγμάτευσης για τις προσαυξήσεις».

Χωρίς να έχει νέα από την υπηρεσία με την οποία είχε έρθει σε διακανονισμό, ο Πλασέ ο οποίος «δεν τα πάει καθόλου καλά με τους αριθμούς» ούτε «είναι καλός με τη γραφειοκρατία» δεν «άκουσε ποτέ να μιλά κανένας για εκείνη την ιστορία μέχρι σήμερα το πρωί».

«Είναι σίγουρα λάθος μου», όμως «ποτέ μου δεν αναζήτησα τρόπους για να αποφύγω τις ευθύνες μου, δεν ζητάω κανένα συγχωροχάρτι, αναγνωρίζω (ότι έσφαλα) και θα πληρώσω, δεν θέλω κανένας να αμφισβητεί την τιμιότητά μου» υπογράμμισε.