Με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του πρώτου μνημονιακού προϋπολογισμού του κυπριακού κράτους για το 2014.

Η συζήτηση θα λήξει αύριο με ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει γύρω στις 7 το βράδυ.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, τον προϋπολογισμό θα υπερψηφίσουν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, ενώ θα τον καταψηφίσουν το ΑΚΕΛ και η Συμμαχία Πολιτών.

Η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι θα τηρήσουν αποχή, αλλά θα υπερψηφίσουν ορισμένα κονδύλια.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισήμανε στην ομιλία του ότι το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά για την οικονομία και κυρίως για την κοινωνία.
«Το χειρότερο είναι η αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που θα διογκωθούν», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καθορίσει την πολιτική της σε τρεις άξονες δράσης που άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς. Ο πρώτος άξονας αφορά τη σταθεροποίηση της πορείας της χώρας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ο δεύτερος την ανάγκη για απόδοση ευθυνών, εξυγίανση και διαφάνεια παντού και ο τρίτος τη δημιουργία του στέρεου υπόβαθρου για την επόμενη μέρα, για μια καλύτερη Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για αλλεπάλληλα πολιτικά λάθη με αποτέλεσμα μέσα σε πέντε χρόνια να καταστρέψει και κράτος και τραπεζικό σύστημα.

Την κατηγόρησε ακόμη για ευθυνοφοβία και για καθυστέρηση στην υποβολή αίτησης στο μηχανισμό στήριξης με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, σήμερα ο Κυπριακός λαός να βιώνει τη μεγαλύτερη μείωση του επιπέδου ποιότητας ζωής από το 1974.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2014, προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας ότι είναι ιδιαίτερα λιτός σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές δαπάνες.

Επίσης ανακοίνωσε ότι το ΔΗΚΟ σύντομα θα καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη.

Εξάλλου, προειδοποίησε ότι οι γνωστοί παράγοντες της διεθνούς σκηνής πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη χρεοκοπία της Κύπρου και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Κυπριακός λαός, για να πιέσουν για αποδοχή όσων απορρίφθηκαν στο παρελθόν στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι απόρροια του μνημονίου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Είπε επίσης ότι ο εντοπισμός πλούσιωνκοιτασμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο επίπεδο της πολιτικής και της διπλωματίας.

Έντονα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό, την οικονομία και το φυσικό αέριο, ήταν στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στο Eurogroup του Μαρτίου παραδόθηκε αμαχητί, με αποτέλεσμα να επιβληθεί μνημόνιο, το οποίο επέφερε συρρίκνωση και βίαιη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπλέον περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ξεπούλημα κάθε τι δημοσίου, εκποίηση περιουσιών, φτωχοποίηση του πληθυσμού και μείωση της εσωτερικής ζήτησης.

Για τον προϋπολογισμό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποτελεί τη συνέχεια και το επιστέγασμα σειράς αντιλαϊκών πολιτικών, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη φιλοσοφία του, γι' αυτό και δεν θα δώσει θετική ψήφο.

Επικριτικός ήταν ο κ. Κυπριανού και στο θέμα του φυσικού αερίου, εκφράζοντας ανησυχία ως προς το αν τελικώς η Κύπρος θα καταφέρει να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, αφού, όπως είπε, από κυβερνητικής πλευράς παρατηρείται έντονη αναβλητικότητα και αδράνεια σε ό,τι αφορά το όλο εγχείρημα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 είναι ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός, που ουσιαστικά καταγράφει τη φιλοσοφία της τρόικας.

«Ένας προϋπολογισμός ο οποίος ενισχύει περισσότερο την οικονομική ύφεση αντί την ανάπτυξη, επιφέρει μείωση των αναπτυξιακών δαπανών, αυξημένες φορολογίες και σημαντική συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους,» ανέφερε ο κ. Βαρνάβας.

Η ΕΔΕΚ είπε, δεν στηρίζει τον προϋπολογισμό διότι δε συμφωνεί με τη φιλοσοφία της σκληρής λιτότητας και της εξαθλίωσης των πολιτών που εφαρμόζει η τρόικα. Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, θα τηρήσει αποχή, καταψηφίζοντας μόνο συγκεκριμένες πρόνοιες του προϋπολογισμού, με εξαίρεση τα άρθρα που αφορούν την Εθνική Φρουρά και την Άμυνα τα οποία θα υπερψηφίσει.

Εξάλλου, ο κ. Βαρνάβας εισηγήθηκε την πραγματοποίηση συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας με το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου για συζήτηση του Κυπριακού.

Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφερε στην ομιλία του ότι το κίνημα αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία αυτή τη χρονική περίοδο και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας και θα διευρύνει την ήδη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.

Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό, είπε ο κύριος Περδίκης, χωρίς τα τρία "Α", δηλαδή Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα και Αειφορία.
Ο βουλευτής Νίκος Κουτσού είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών απορρίπτει και τη φιλοσοφία και τη λογική που διέπει τον προϋπολογισμό και υποστήριξε ότι οδηγεί στην εσωτερική υποτίμηση του ευρώ και στην ύφεση.

Η Συμμαχία, είπε, απορρίπτει τη μνημονιακή πολιτική που παράγει νέους ανέργους και διευρύνει την κοινωνική δυστυχία και θα καταψηφίσει την πολιτική που, όπως ανέφερε, οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες ατραπούς και το λαό της στην απόγνωση.