Η σουηδική βιομηχανία Saab AB είναι η νικήτρια του διαγωνισμού για την πώληση 36 μαχητικών αεροσκαφών στην πολεμική αεροπορία της Βραζιλίας, όπως ανακοίνωσαν ανώτατοι αξιωματικοί των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων σε συνέντευξη Τύπου απόψε, μια εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος μιας παρατεταμένης διαδικασίας για μια από τις πιο ακριβές συμβάσεις σε διεθνές επίπεδο και δη σε μια από τις σημαντικότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Η ΠΑ της Βραζιλίας θα εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Σάαμπ για την οριστικοποίηση του συμβολαίου για την αγορά του μαχητικού αεροσκάφους Gripen NG. Η Σάαμπ κέρδισε στον διαγωνισμό τη γαλλική Dassault Aviation SA και την αμερικανική Boeing, οι οποίες προσέφεραν αντίστοιχα το Rafale και το F/A-18 Super Hornet.

Κατά εκτιμήσεις που επικαλείται ο βραζιλιάνικος Τύπος η αξία της σύμβασης αυτής θα ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια. Η προσφορά της Σάαμπ επελέγη από την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ ως η πλέον συμφέρουσα. Ένα βασικό ζητούμενο για την Μπραζίλια ήταν η μεταφορά τεχνολογίας και η πιθανότητα συμπαραγωγής.

Τα μαχητικά αεροσκάφη JAS Gripen χρησιμοποιούνται από τις πολεμικές αεροπορίες της Σουηδίας, της Νότιας Αφρικής, της Τσεχίας και της Ταϊλάνδης. Η Μπραζίλια ήθελε, όπως είναι γνωστό, να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του νέου της μαχητικού για την ενίσχυση της δικής της αμυντικής βιομηχανίας, ειδικά της αεροπορικής βιομηχανίας Embraer.